– Ta med deg søppelet om konteinerne er fulle

Båtforeningens konteinere misbrukes av folk som kvitter seg med søppel.

Forsøpling ved båthavn

MÅKEFEST: Når poser med matsøppel settes igjen utenfor konteinerne får båtforeningene problemer med fugler og andre dyr som griser til områdene. Her fra båtforeningen på Sjøsenteret Vallø

Foto: Privat

Flere båtforeninger har problemer med at folk setter fra seg søppel utenfor deres konteinere. Konteinerne er ment for båtfolket, men også andre benytter muligheten til å kvitte seg med søppel.

– Det er flere båteiere som setter fra seg søppel selv om konteineren er full, og da får vi trøbbel med fugler og andre dyr. I tillegg opplever vi av og til at folk tar med søppel hjemmefra som de setter igjen her, sier Kai Kvalnes, leder av Vallø båtforening i Tønsberg.

Folk har satt igjen både rustne griller og annet grovavfall på båtforeningens område, og ofte skjer dette om våren og høsten.

– Kommunen har innsamling av grovavfall man kan benytte. Ellers kan man kjøre bort sitt eget søppel til gjenvinningsstasjonene. Det burde ikke være noe problem, men vi får alltid problemer med dette når folk rydder hjemme høst og vår, sier Kvalnes.

Forsøpling båthavn

PRIVATE DOKUMENTER: Her har noen satt igjen en eske med blant annet private dokumenter og regninger utenfor konteineren hos båtforeningen på Sjøsenteret Vallø.

Foto: Privat

Måkefest

Hos Stavern gjestehavn har de også problemer med at søppelkonteinerne fort blir fulle.

– Når folk kommer inn med båtene sine, kaster de fra seg søppelet uansett om det er fullt eller ikke. Er det fullt, setter de det ved siden av søppelkonteinerne, men da kommer jo måkene og roter det til, sier Inger Kristine Grønvold, daglig leder i Stavern gjestehavn.

Selv om båtforeningen prøver å holde det ryddig, må de ofte ta et tak etter at måker og andre fugler har vært på leiting etter godsaker.

– Da ser det ikke ut på plattingen her og vi må frem med høytrykksspyleren og rydde opp, sier hun.

Vil ha flere søppeldunker

Grønvold ønsker seg flere søppeldunker ute på øyene.

– Vi er 5 000 innbyggere i Stavern, men om sommeren blir vi rundt 15 000 med turistene. Da trenger vi flere søppeldunker på øyene slik at folk får kastet søppelet sitt der de er i stedet for at alle skal ta med søppelet hit, sier hun.

Samtidig mener hun folk bør forstå at de ikke kan sette fra seg søppel dersom konteinerne er fulle.

– Alle forstår at man ikke kan sette fra seg en plastpose med matrester ute når man er ved kysten. Da får måkene tak i posene og river dem opp for å forsyne seg med mat, sier hun.