Inviterer netthetserne til dialog

Barnevernslederen i Horten føler seg konstant overvåket. – Det er ikke nødvendigvis negativt, sier han.

Lars Erik Bakke i døren på kontoret sitt.

DIALOG: Barnevernsleder i Horten, Lars Erik Bakke er opptatt av å ha en god dialog med netthetserne.

Foto: Freddy Samson Fagerheim / NRK

Lars Erik Bakke, barnevernsleder i Horten holdt et innlegg under årets utgave av Arendalsuka hvor temaet var hvordan man kan håndtere grov netthets mot arbeidstakere.

Her snakket han blant annet om hvor viktig det er at partene har en god dialog. Alt han sa ble streamet og sendt på flere facebook-sider som er sterkt imot barnevernet.

– Jeg ble ringt i etterkant av en av dem som distribuerer en slik side. Han fortalte at han var fornøyd med det jeg hadde sagt. Han gjør dette for å vise meg at han følger med, sier Bakke til NRK.

Overrasket over all hetsen

Bakke begynte i jobben som barnevernsleder i Horten for to år siden. Det tok kun et par uker før hets og trusler ble en del av hverdagen, skriver Fontene.no Etter to måneder kom ryktene om at han var en del av et pedofilinettverk i en annen vestfoldkommune.

Hvordan opplevde du og familien din dette?

–Umiddelbart lurer en på hva som skjer, og blir litt stresset. Men når det får synke inn blir en roligere, for en vet jo selv at det ikke er sant, sier Bakke.

Trusler mot han selv er han ofte litt avventende med å ta tak i. Dersom han opplever trusler mot familien handler han raskt og tar kontakt med personen som har fremsatt trusselen.

– Det er fort gjort å sette seg bak et tastatur en mørk kveld og skrive hva du måtte tenke og føle, men når man får snakket sammen så utvannes det ganske mye, sier Bakke.

Føler du deg konstant overvåket?

– Ja, jeg gjør egentlig det, men det er ikke nødvendigvis negativt. Jeg setter pris på at folk følger med på det jeg og barnevernet gjør, for vi kan også gjøre feil, sier Bakke.

Inviterte netthetserne på kaffe

Bakke mener det kan være mange ulike årsaker til at folk reagerer på den måten de gjør mot barnevernet, og sier det er viktig å anerkjenne folks følelser.

Han valgte derfor å invitere dem som spredde hatefulle ytringer om han på kaffe. Åtte personer takket ja til invitasjonen.

– I noen av disse møtene fikk vi oppklart ulike uoverensstemmelser, mens andre møter måtte avbrytes eller flyttes på grunn av nye trusler under møtet, sier Bakke.

– Modig gjort, men det er arbeidsgivers ansvar å takle sjikane og trusler, sa arbeidsminister Anniken Hauglie om Bakkes invitasjon under debatten på Arendalsuka.

Bakke selv opplever kommuneledelsen som støttende og flink til å følge opp dersom barnevernsansatte føler seg truet.

Les også: Hver femte barnevernsansatt opplever netthets
Les også: Hortensordfører vil ha slutt på barnevern-hets