NRK Meny
Normal

Barnevernleder lever med sikkerhetstiltak

Drapstruslene og sjikanen har gått så langt at det er iverksatt strenge tiltak rundt barnevernlederen i Tønsberg. Nå frykter hun for rekrutteringen til barnevernet.

Ellen Fisher, barnevernleder i Tønsberg

TRUES OG SJIKANERES: Barnevernleder i Tønsberg, Ellen Fisher, sier situasjonen med trusler og sjikane har blitt verre det siste året.

Foto: Henrik Bøe / NRK

Ellen Fisher står i en konferansesal i Statens park i Tønsberg, foran ansatte i barnevernet og Nav. Hun forteller om hvordan det siste året har vært, og hva hun tenker om framtiden. Temaet for seminaret Arbeidstilsynet arrangerer er vold og trusler, og Fisher snakker om seg selv. Som leder for barnevernet i Tønsberg er det ofte henne og hennes familie som blir offer for trusler og sjikane.

– Det jeg synes har vært verst er truslene der de beskriver at de vil se mitt hode på at fat, og at de vil vite hvor jeg bor. Noen har også skrevet at det er på tide at jeg blir tatt livet av. Så har noen svart at det ikke er et spørsmål om det kommer til å skje, men når.

To menn etterforskes

Fisher forteller om trusler om kidnapping av barna hennes, at noen skriver på Facebook at en bande er på vei for å hente dem. I tillegg til truslene på sosiale medier er lapper med sjikane og trusler mot barnevernsansatte, ledere i kommunen og advokater som jobber med barnevernssaker funnet på skoler, i barnehager og på parkeringsplasser.

– Det er satt i verk en del sikkerhetstiltak rundt meg og familien min. Det er klart at man blir preget av dette. Jeg har blitt både redd og sint, sier hun.

To menn etterforskes for truslene mot barnevernslederen, og truslene mot barnevernsansatte har blitt et så stort problem at Tønsberg kommune ønsker en lovendring. De har engasjert advokat Carl Bore for å jobbe for at de alvorligste truslene faktisk får konsekvenser.

– Dette er en aktivitet som stadig eskalerer. Det skaper stor frykt blant de ansatte og mange får lyst til å slutte i jobben. Det er nettopp det disse bøllene vil, har Bore tidligere uttalt til NRK.

Bunke med trusler

LAPPER MED TRUSLER: Tønsberg kommune har tatt vare på noen av lappene som har blitt spredt.

Foto: Aina Indreiten / NRK

Bekymret for framtiden

Ifølge Fellesorganisasjonen FO har 6 av10 i barnevernstjenesten i Norge blitt utsatt for vold eller trusler om vold. Fisher frykter for hva utviklingen vil få å si for den framtidige rekrutteringen av barnevernsansatte.

– Dersom dette ikke blir tatt tak i, dersom ikke det som blir sagt og gjort mot oss fører til noen dom eller konsekvenser, er jeg kjempebekymret i forhold til rekruttering i framtiden.

Leder av kriminalseksjonen i Vestfold-politiet, Kjell Johan Abrahamsen, forsikret tidligere denne uken at politiet tar truslene mot barnevernet på alvor.

– Jeg ønsker å være tydelig på at vi ser på barnevernet som en nær alliert når det gjelder bekjempelse av kriminalitet mot barn. Det skulle bare mangle at de ikke fikk vår fulle oppmerksomhet, sa Abrahamsen til NRK.