Hopp til innhold

Barneombudet mener alle sviktet

Barneombud Reidar Hjermann mener alle etater sviktet da en åtte år gammel gutt fra Kodal døde for fire år siden.

Reidar Hjermann
Foto: Berg-Rusten, Ole / SCANPIX

Hverken sykehuset, skolen eller SFO varslet barnevernet om mulig mishandling tross guttens mange skader.

- Det er skremmende at en skole ikke har gode nok rutiner for hvordan de skal si i fra om barn som lever under uakseptable vilkår, sier barneombud Reidar Hjermann til NRK.

Døde i 2005

Den åtte år gamle gutten ble funnet død i sengen sin i februar 2005 med omfattende hodeskader. De ansatte ved Kodal skole hvor gutten var elev hadde lenge vært bekymret for gutten som ofte kom til skolen med skader han ikke husket eller visste hvordan han hadde fått.

Likevel varslet ikke skolen barnevernet om at gutten kunne vært utsatt for mishandling.

Rapporten avdekker at skolen, kommunen og helsevesenet har sviktet gutten. Det ser ut som det er svik på alle fronter.

Barneombud Reidar Hjermann

Les: Mishandlet 8-åring til døde

Høsten 2008 ble guttens stefar dømt til seks års fengsel for å ha skadet gutten slik at han døde. Denne dommen er anket og dermed ikke rettskraftig.

Ba om tilsynssak

Under rettssaken kom det fram at 8-åringens mange skader hadde vært tema på skolen og barneombudet ba Fylkesmannen innlede tilsynssak mot skolen.

- Det var viktig fordi det så ut som om voksne ikke orket å se på eller si i fra om et barn som led under uakseptable omsorgsvilkår. Da er det viktig å finne ut ved et ordentlig tilsyn hvilke steder i samfunnet det har sviktet.

- Er du enig med Fylkesmannen at skolen sviktet gutten da de ikke meldte i fra om sin bekymring for gutten?

- Rapporten avdekker at skolen, kommunen og helsevesenet har sviktet gutten. Det ser ut som det er svik på alle fronter, sier han.

Les mer: - Sviktet 8-åringen som døde

- Viktig å si i fra

Barneombud Reidar Hjermann tror det er mange grunner til at skoler og barnehager ikke melder fra om mulige overgrep mot barn. Han sier det er viktig å ta tak i slike saker, selv om det oppleves som ubehagelig.

- Det er ekstremt viktig at det er gode rutiner mellom alle de etatene som jobber rundt barna. Det er ikke bare skole, barnehage og barnevern. Det er helsetjenesten, tannhelsetjenesten, foreldre og naboer som kan se disse barna. Det er viktig at folk har en lav terskel for å gripe inn og hjelpe barn som lever med vold, overgrep og annen type omsorgssvikt i familien, sier barneombudet.