Bankene kan bremse mobilbetaling

Apple Pay lanseres snart i Norge, men flere banker bekrefter at de ikke kommer til å støtte tjenesten med det første.

Mann med mobiltelefon demonstrerer Apple Pay

KONTAKTLØS BETALING: Å betale med mobiltelefonen i stedet for bankkort kan bli vanligere når Apple Pay lanseres i Norge.

Foto: Maxim Zmeyev / Reuters

En rekke aktører har forsøkt å få mobilbetaling i butikk til å ta av i Norge, men alle har feilet. Nå kommer giganten Apple med sin betalingsløsning, som i teorien gjør at alle med en iPhone enkelt kan betale med mobiltelefon i stedet for bankkort i butikker. I forbindelse med Apples siste kvartalsrapport bekreftet Apple-sjef Tim Cook at betalingstjenesten kommer til Norge i løpet av de neste månedene.

Likevel er det flere hindre på veien til at mobilbetaling i butikk blir stort i Norge.

Nordea-logo fra campus i Finland

BANKENE AVGJØR: Du kan ikke bruke Apple Pay dersom ikke banken støtter det.

Foto: Lehtikuva / Reuters

Utfordring 1: Bankene

Banken din må ha en avtale med Apple for at bankkontoen skal kunne brukes til mobilbetalingsløsningen. I Norge vil ingen av de store bankene bekrefte at de kommer til å støtte Apple Pay. Flere av de største bankene er dessuten medeiere i Vipps, som mange tror blir den største konkurrenten.

  • Sparebank 1-gruppen: Direktør for betaling i Sparebank 1, Tore Haarberg, sier at de utelukkende satser på Vipps. Han sier Vipps snart får ny funksjonalitet og mener den da vil bli en bedre betalingsløsning enn Apple Pay for norske kunder.
  • DNB: Kommunikasjonsrådgiver Cecilie Skjennald sier at DNB ikke har inngått en avtale med Apple. – Det får vi komme tilbake til hvis det blir aktuelt, svarer hun på spørsmål om DNB er åpne for et samarbeid. Både DNB og Sparebank 1 er deleiere i Vipps.
  • Nordea: Dette er kanskje banken som mest sannsynlig støtter Apple Pay tidlig i Norge, men Nordea vil ikke bekrefte det. De støtter imidlertid betalingstjenesten i de andre nordiske landene, og har ikke eierandeler i Vipps.
  • Danske Bank: Pressesjef Tina Berggård sier at tiden vil vise om Danske Bank tilbyr Apple Pay til norske kunder. Danske Bank står bak betalingsløsningen MobilePay som ble lansert i Norge i 2015, men som ble trukket tilbake i fjor. Løsningen er imidlertid stor i Danmark. Danske Bank støtter ikke Apple Pay i de andre nordiske landene.

Handlevogner til Meny Alna Senter på Alnabru

LOVER STØTTE I 2019: Norgesgruppens butikker skal støtte Apple Pay i løpet av 2019, sier direktør for verdiøkende tjenester, Odd Birkenes.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Utfordring 2: Butikkene

Dersom banken din støtter Apple Pay er du i tillegg avhengig av at butikken du handler i gjør det. Mange butikker har trådløse terminaler som enkelt kan settes opp til å støtte Apple Pay og andre mobile betalingsløsninger. Likevel kan det ta en stund til du kan bruke Apple Pay til å handle dagligvarer.

  • Norgesgruppen: Butikker som Meny, Kiwi, Joker og de andre i Norgesgruppen kommer ikke til å godta betaling med Apple Pay i 2018. Årsaken er at de ikke har funnet en løsning for lojalitetsprogrammer som Trumf. Ifølge direktør for verdiøkende tjenester i Norgesgruppen, Odd Birkenes, kommer butikkene til å få nye bankterminaler som løser dette problemet i løpet av 2019. De vil da støtte Apple Pay.
  • Reitan-gruppen: Kommunikasjonsansvarlig i Reitan Convenience, Thea Kjendlie, sier det ikke er avklart når Reitan-gruppens kiosker (Narvesen og 7-Eleven) støtter Apple Pay, men hun sier at det vil skje i løpet av året. Rema 1000 har ikke svart på henvendelsen.
  • Coop: Kommunikasjonssjef Harald Kristiansen sier de følger med på utviklingen og kommer til å vurdere om Apple Pay gir en bedre handleopplevelse og er kommersielt fornuftig.

Utfordring 3: Brukerne

Er det egentlig så mye enklere å betale med mobiltelefonen eller smartklokken enn å bruke bankkortet? For å slå an må betalingsløsningene være enkle nok. I 2015 skrev NRK at alle snart betaler med mobilen, men nevnte i samme sak at man to år tidligere trodde 2013 skulle bli året der mobilbetaling i butikk tok av i Norge.

Løsninger som mCash og MobilePay har blitt trukket fra det norske markedet på grunn av få brukere. Det er allerede i dag mulig å betale med noen smartklokker fra Garmin og Fitbit i Norge, men få banker støtter betalingsløsningene.

Vipps-sjef Rune Garborg

AVVENTER: Foreløpig har ikke Vipps lansert mobilbetaling for fysiske butikker. Sjef Rune Garborg sier det kommer.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Vipps leter etter nøkkelen

Som den klart største på mobilbetaling i Norge, er Vipps tjenesten som ligger best an til å konkurrere med Apple Pay i landet. Vipps tilbyr imidlertid ikke mobilbetaling i fysiske butikker slik Apple Pay gjør.

Vipps-sjef Rune Garborg sier de kommer til å tilby mobilbetaling i butikk, men at de ikke har noen lanseringsdato klar.

– Det må være minst like enkelt som kortbetaling. Vi tester ut ulike teknologier og måter å gjøre det på. I tillegg må bonusprogrammer og lojalitetsprogrammer fungere på en enkel måte.

Når har dere løsningen klar?

– Vi tester og avventer til det er enkelt nok. Hvis det ikke er enkelt nok er det ingen som er interessert. Klarer vi å forenkle tilstrekkelig vil alle bruke det.

Butikksjef i Apple-butikken Page One, Jon Mikael Skaug, viser hvordan man betaler med Apple Pay

GLEDER SEG: Butikksjef i Apple-butikken Page One, Jon Mikael Skaug, sier han lenge har sett fram til at Apple Pay lanseres i Norge.

Foto: Henrik Bøe / NRK

Tror det løsner snart

Hos Apple-butikken Page One i Tønsberg får de jevnlig spørsmål om når Apple Pay blir tilgjengelig, ifølge butikksjef Jon Mikael Skaug.

– Jeg har ikke lov til å uttale meg så mye om det, og jeg vet ikke så mye heller, sier butikksjefen.

Page One blir naturlig nok en av butikkene som kommer til å støtte Apple Pay, men butikksjefen innrømmer at de må gå til innkjøp av nye terminaler før det blir en realitet.

– Vi venter på at det blir tilgjengelig, og så går vi til innkjøp av terminaler, sier Skaug.

Selv om mye fortsatt må på plass, tror Torgeir Waterhouse i IKT Norge at det bare er et tidsspørsmål før mobilbetaling i butikk tar av i Norge.

– Vi er i brytningsfeltet. Plutselig løsner det og da går det fort, sier Waterhouse.

Andre betalingstjenester er på vei

Apple Pay er bare tilgjengelig på Apples telefoner, men lignende løsninger finnes for Android-telefoner. NRK har kontaktet Samsung, Google og Facebook med spørsmål om deres betalingsløsninger også er på vei til Norge. Samsung svarer at en dato for lansering av Samsung Pay i Norge ikke er fastsatt. Facebooks norske talspersoner sier de skal se nærmere på spørsmålet og komme tilbake med en gang de vet noe. Google har ikke svart på henvendelsen.