NRK Meny
Normal

Banebrytende app fra Slottsfjellmuseet

Slottsfjellmuseet i Tønsberg tilbyr virtuell formidling som et av de første museene i verden. Det skal gi besøkende en helt ny opplevelse.

Ny app Slotsfjellmuseet

NYTENKENDE: Lena Fahre (f.v.), direktør ved Slottsfjellmuseet, teknisk prosjektleder Øystein Orerød og prosjektansvarlig Cecilia Gustavsen tester museets nye mobilapplikasjon. Den gjør at film, tekst eller quiz som er koplet opp til hver enkelt utstilling kommer opp på mobilen eller nettbrettet ettersom en beveger deg rundt på museet.

Foto: Tanita Wassås Kveinå/NRK

Fredag var en stor dag for Slottsfjellmuseet i Tønsberg.

Da lanserte de nemlig en app som gjør at film, tekst eller quiz som er koplet opp til hver enkelt utstilling kommer opp på mobilen eller nettbrettet ettersom du beveger deg rundt på museet.

Slottsfjellmuseet er det første museet i Norden og et av de ti første i verden til å ta i bruk en slik virtuell formidlingsform. Denne digitale formidlingsformen har kommet for å bli, skal vi tro de som står bak.

– Appen gir besøkende helt nye muligheter. Den gjør dem mye mer delaktige i historien fordi den blir veldig levendegjort gjennom appen. Jeg synes den er kjempefin, sier Bjørg Ormestad Rasmussen fra sparebankstiftelsen DNB.

Hun har gitt tre millioner kroner til prosjektet og var en av de første som fikk prøve den nye museumsappen.

Applikasjon Slottsfjellmuseet

VISES PÅ SKJERMEN: Idet man kommer inn i et rom på museet blir informasjon om rommet aktivisert i appen.

Foto: Tanita Wassås Kveinå/NRK

– Skal fortsatt være det gode, gamle museet

– Appen gir nytt innhold og nye opplevelser for hvert rom man kommer inn i på museet, for eksempel film, lyd, tekst og quiz, sier gründer Einar Myreng.

Lena Fahre, avdelingsdirektør ved Slottsfjellmuseet, tror at digital formidlingsform er fremtiden.

– Dette har vi lyst til å satse på fordi vi er opptatt av god formidling og opplevelser til barn og unge. Digital formidling gir spennende museumsopplevelser, sier hun.

Fahre får støtte fra Øystein Orerød, ansvarlig for teknisk utvikling ved Slottsfjellmuseet.

– Vi skal fortsatt være det gode gamle museet med ærverdige gjenstander og så videre, men vi må rett og slett være med på den teknologiske utviklingen, sier han.

– Er du ikke redd for at folk bare skal se ned i skjermen i stedet for å legge merke til et rundt seg når de er på museet?

– Jo, og det er en av utfordringene med appen.

Utkonkurrerer ikke guiden

Orerød understreker at den digitale formidlingsformen ikke vil utkonkurrere den tradisjonelle museumsguiden.

– Guiden vil alltid eksistere. En får aldri et bedre besøk på et museum enn når en har med seg en museumsguide. Mange besøkende kommer imidlertid utenom den tiden vi kan stille guider til rådighet, og da er appen et godt supplement.