NRK Meny
Normal

Ba om tre års fengsel for overgrepstiltalt

HORTEN (NRK): I 13 år var den overgrepstiltalte mannen på flukt fra politiet før han ble pågrepet i fjor høst.

Nordre Vestfold tingrett

Det er nå opp til tingrettsdommer Per-Roar Berntsen og de to meddommerne i Nordre Vestfold tingrett om den tiltalte mannen i 60-årene blir dømt eller ikke.

Foto: Hans Christian Eide / NRK

– At det har gått lang tid siden overgrepene kan han ikke gis rabatt for, ettersom han selv valgte å stikke av og rømme landet for å unndra seg straff, sa statsadvokat Håvard Kalvåg i sin prosedyre.

Allerede i 2004 ble det tatt ut tiltale mot mannen, som er fornærmedes onkel. Også jentas fetter og nevøen til morens daværende samboer ble tiltalt samtidig, for ulike seksuelle overgrep mot henne. De er dømt for forholdene, men onkelen rømte landet før rettssaken.

– Jeg var redd for å bli dømt for noe jeg ikke hadde gjort, svarte den tiltalte mannen i retten.

Han hevder hardnakket at han er uskyldig og at han ikke har gjort noe galt.

– Jeg har aldri rørt den jenta, sa han i retten.

Troverdighet

Håvard Kalvåg

Statsadvokat Håvard Kalvåg mener den tiltalte mannen lyver og at han ikke har noen troverdighet.

Foto: Hans Christian Eide / NRK

De påståtte overgrepene skal ha skjedd for over 20 år siden. Det er ingen tekniske bevis i saken. Kun fornærmedes forklaring.

I sin prosedyre forsøkte derfor statsadvokat Håvard Kalvåg å bygge opp troverdigheten til fornærmede og bryte ned troverdigheten til tiltalte. Kalvåg mener mannen lyver om alt og understreket også at han stakk av fra rettssaken.

– Troverdigheten er på bunn, sa Kalvåg i sin prosedyre og la ned påstand om tre års fengsel.

Ole Magnus Strømmen

Forsvarer Ole Magnus Strømmen ba retten om å ikke la seg styre av følelser og sympati når de skal vurdere skyldspørsmålet. Han ba om full frifinnelse for den tiltalte mannen.

Foto: Hans Christian Eide / NRK

Forsvarer Ole Magnus Strømmen ville ikke kommentere aktor påstand, men understreket for retten at de ikke må la seg styre av følelser og sympati for det fornærmede.

Strømmen stilte spørsmål til retten om de kunne være helt sikre på at fornærmede ikke blandet sammen de ulike hendelsene. Han poengterte dessuten at fornærmede ikke ville la seg avhøre på nytt av tiltalte ble arrestert sist høst, men kun sa seg enig i forklaringen hennes fra 2003.

– Det er en svakhet ved politiets etterforskning, sa Strømmen som ba om fullstendig frifinnelse for mannen.

Dom fra Nordre Vestfold tingrett er ventet i løpet av neste uke.