Avslører smuglerdropp fra båter

Tollerne og politiet i Vestfold frykter at sjøveien brukes til smugling av store mengder narkotika som de aldri får tak i.

Superspeed 2

Smuglerene kaster sekker med narkotika over bord, og plukker dem opp senere, ved hjelp av

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Vestfold kan være et transittfylke for omfattende narkotikasmugling til Norge.

Smartere smuglermetoder og stadig mer trafikk gjør at politiet og tollvesenet er redd for at Vestfold er transittfylke for omfattende narkotikasmugling til Norge.

Slipper sekker i vannet

Droppingen skjer ved hjelp av avanserte teknikker som egne mobilapplikasjoner og GPS-sendere.

Les også:

Etterforskningsleder hos politiet i Larvik, Knut Vider Vittersø, forteller at smuglerne benytter seg av avanserte metoder. Senest den 18. juni i år fant de blant annet en pakke med narkotika som ble droppet fra danskebåten.

Godt innpakket smuglergods

Trolig er dette sluppet fra fergene som går mellom Vestfold, Strømstad og Hirtshals.

Foto: Tollvesenet
Smuglergods, godt innpakket, hos tollvesenet

Beslaglagt smuglergods, funnet i vannet.

Foto: Tollvesenet

– En av smuglerne har hatt dette i sekken sin på Superspeed, og et eller annet sted i Larviksfjorden har han sluppet den i vannet, et sted han har vært sikker på at det ikke forsvinner med strømmen.

Sammen med sekken og innholdet i den, ligger også en gps-sender, som er knyttet til en app på en telefon, som gjør at mottakeren kan peile og finne sekken.

– Naivt å tro at det vi tar er alt

Det siste månedene har tollerne i Vestfold gjort flere beslag av det de mener er stoff som er droppet fra båter og ferger i området, forteller tollsjef Audun Rønningen. Han er bekymret for situasjonen.

Tollsjef i Vestfold, Audun Rønningen

Tollsjef Audun Rønningen

Foto: Hans Petter Reppe / NRK

– Det er jo naivt å tro at det vi tar er totalen. Det er jo sikkert veldig mye mer, og det meste skal nok videre fra Vestfold. Det jeg er bekymra for er at vi ikke klarer å holde tritt med trafikken. Vi kan ikke være på alle steder samtidig.

Det er ikke bare fergetrafikken som øker. Det gjør også trafikken fra fritidsbåter. Større og raskere båter, gjør at smuglerne også tar slike båter i bruk for å få ulovlige stoffer inn i landet. 18. mai tok Tollvesenet og politiet beslag i over 60 kg marihuana fra en seilbåt som kom fra Nederland.

Politiet og tollvesenet avslører stadig flere smuglere som dropper narkotika fra båter.

Denne båten kom fra Nederland, med 60 kg marihuana.

Foto: Tollvesenet
60 kg marihuana, pakket inne og pakket i tollvesenets bil.

Her ligger marihuanaen som tollvesenet vant i seilbåten.

Nå ønsker Rønningen seg mer ressurser for å fange opp flere smuglere.

– Vi må ha mer ressurser, det er utilfredstillende for oss å se alt det som vi burde ta tak i, det får vi ikke får gjort. Og da tenker jeg på mer alvorlig organisert smugling av narkotika og andre ulovlige stoffer som vi ikke trenger å få inn i landet vårt.

Les også:

Det er spesielt smuglingen av cannabis, beroligende piller, øl, vin og sprit som øker. Tallene fra Tollvesenets beslagsstatistikk viser at beslagene av øl og vin har økt med om lag 5000 liter, brennevin med over 3000 liter, mens beslagene av cannabis har økt med om lag 40 kilo, sammenlignet med fjoråret.

Tollvesenet i Vestfold ila forenklede forelegg for nær en million kroner siste år og 156 smuglere ble anmeldt til politiet.