NRK Meny
Normal

Avdramatiserer stor kattepest

Dyrebeskyttelsen i Horten mener det er utbredt kattepest i Vestfold. Så langt har de registrert 30 døde katter i løpet av to uker. – Katteeiere har lite å frykte, mener veterinær.

Advarer mot kattepest.

MANGE SMITTET: Dyrlege Erik Henriksen forteller at viruset smitter veldig lett, men brer om seg, først og fremst, i store kattepopulasjoner. Foto: John-André Samuelsen

Else Angeltun

Else Angeltun, ved Dyrenes hjelpesenter på Skoppum

Foto: John-André Samuelsen / NRK

– Vi har aldri sett et så stort tilfelle og har slått alarm, sier Else Angeltun, hos Dyrebeskyttelsen Horten og Tønsberg.

Ved Dyrenes hjelpesenter på Skoppum mener de at kattepest nå er svært utbredt i Vestfold.

Angeltun forteller om svært syke katter ved hjelpesenteret.

– Det starter med brekninger og mister matlyst og blir dehydrerte. Kattene melder seg helt ut og legger seg ned for å dø, rett og slett, sier Angeltun.

Det var avisa Gjengangeren som først omtalte saken.

Toner ned stor spredningsfare

Og etter at saken sto i lokalavisa begynte telefonene å ringe fra klokken 0800 ved Horten Dyreklinikk i dag. Det har gått i ett med henvendelser fra bekymra katteeiere.

Dyrlege ved klinikken, Erik Henriksen, sier det er et godt råd å vaksinere katten sin, men mener at dette kun er et svært lokalt utbrudd og at katteeiere i Horten eller Vestfold for øvrig har lite å frykte.

– Jeg tror på dem (Dyrebeskyttelsen journ.anm.) når de sier at det er en katastrofe, men det er ikke like stor grunn til bekymring for den alminnelige katteeier, sier Henriksen.

Han forteller at viruset smitter veldig lett, men brer om seg, først og fremst, i store kattepopulasjoner, som for eksempel ved et hjelpesenter som i Horten.

Få tilfeller ved dyreklinikker

– Der har man katter i alle aldre, noen er syke, man kjenner ikke vaksinasjonsstatus, de får inn katter som ikke er vaksinert, og de lever veldig tett. En katt som går i gata opplever ikke det samme smittepresset, sier Henriksen.

NRK har kontaktet dyreklinikker i Sandefjord, Tønsberg og Horten. Det er bare i Tønsberg det er registrert kattepest – det gjaldt to kattunger som ikke var vaksinert.

Se tv-reportasje øverst i saken.