Hopp til innhold

– Glad for at så mange unge stemte

Horten var en av kommunene i landet der 16- og 17-åringer i fikk stemme i år. 54, 33 prosent av disse valgte å benytte seg av stemmeretten.

Valgurne stemmerett

54,33 prosent av 16- og 17-åringene i Horten stemte ved valget i forsøksordningen kommunen var med i. Det er ikke så langt under landssnittet for velgere generelt, som var på 59,9 prosent.

Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB

Valglogo

Horten var én av kommunene i landet der 16-åringer og 17-åringer i år fikk stemmerett. Nå viser det seg at 54,33 prosent av dem benyttet seg av denne retten.

Det ligger litt under valgdeltakelsen blant ungdom i forsøkskommunene generelt, som var på 57 prosent.

– Jeg er først og fremst veldig glad for at såpass mange ungdom i Horten valgte å bruke stemmeretten, men skulle ønske at enda flere hadde gjort det. Likevel er dette veldig gode tall til å dreie seg om såpass unge mennesker, sier Johanne Oddli, leder av AUF i Vestfold, til NRK.no.

I alt hadde 16- og 17-åringene i 20 kommuner stemmerett ved årets valg.

Møtt ungdom der de er

Johanne Oddli

Fylkesleder i AUF Johanne Oddli har fått plass i Horten kommunestyre. – Jeg kommer nok til å brenne ekstra for skolehelsetjenesten, vi ønsker å ha en helsesøster tilgjengelig oftere enn i dag, sier hun.

Foto: Privat

Valgdeltakelsen varierer mellom kommunene. I Austevoll deltok 77 prosent av ungdommene som var med i forsøket, hele 10 prosent over den generelle valgdeltakelsen i kommunen.

Tallet på 16- og 17-åringene som stemte i Horten ligger bare litt under landsgjennomsnittet for velgere generelt, som var på 59,9 prosent. Flere har kalt denne oppslutningen for svært dårlig.

– Det er gøy å se at ungdommer i Horten engasjerer seg såpass mye, sier Oddli.

– Hvordan har AUF jobbet for å få unge til å stemme?

– Helt siden april har vi fokusert veldig mye på å bruke stemmeretten. Vi har møtt ungdom der de er, og snakket om saker de engasjerer seg for. Det er det som gjelder, og å vise at det faktisk lønner seg å engasjere seg i samfunnet.

Under skolevalget i Horten fikk Ap over 50 prosent av stemmene. Oddli tror at det har hatt innvirkning på resultatet i kommunevalget.

– Ordningen bør vedvare

Oddli mener at forsøksordningen bør vedvare.

– Den gir ungdommene en mulighet til å se viktigheten i å stemme og sette seg inn i en sak. Jeg tror det er med på å gjøre ungdommene mer engasjert kanskje ikke der og da, men om noen år, sier hun.

Ifølge Kommunaldepartementet var årets valgdeltakelse blant ungdommene i forsøksordningen litt mindre enn i 2011. Da deltok 58 prosent, skriver departementet på sine hjemmesider.

Fikk plass i kommunestyret

Før valget sto Oddli på 16. plass på partiets liste, men hun fikk plass i kommunestyret i Horten på grunn av personstemmer.

– Det er veldig stas, og noe jeg absolutt både er ydmyk og takknemlig over.