NRK Meny
Normal

Fant vikingsmie i hage

Arkeologer fant en finsmie fra vikingtiden bare en meter under jorda i hagen til Dag Trygve Enden på Kaupang i Larvik. Arkeolog kjenner ikke til liknende funn fra vikingtiden.

Se hvordan arkeolog Solveig Lyby går gjennom jorda til Dag Trygve Enden:

– I norsk sammenheng er dette et ganske unikt funn. Vi har ikke funnet den før, sier assisterende feltleder og arkeolog Solveig Lyby som jobber ved Kulturhistorisk museum.

Tidligere har arkeologet antatt at det var en finsmed på Kaupang og nå har de funnet smeltedigler, smelteformer og rester etter smia og produksjonen.

– Her har han hatt verkstedet sitt, sier Solveig Lyby og viser fram noen utgravde områder i bakken.

Fant messingbarre

Finsmeden lagde smykker og finere redskaper og beslag i muligens edlere metaller.

– Smeden har hatt en avfallsgrop ved siden av, hvor han har renset ut rester etter virksomheten.

Arkeologer fant også en 20 centimeter lang messingbarre fra trolig vikingtid, som heller ikke er så vanlig å finne, ifølge Lyby.

– Det er ikke vanlig å legge fra seg en hel barre. De har jo brukt det. Den har nok blitt forlagt, for en barre var verdt litt penger, sier Lyby.

Finsmie på Kaupang

I gropen på bildet mener arkeolog Solveig Lyby at det i vikingtiden holdt til en finsmed her.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Undersøker før utbygging

Kaupang var en by på trolig rundt 400–600 mennesker på 800-tallet og regnes som Norges første by. Det har blitt gjort flere arkeologiske utgravinger her. I sommer har arkeologer fra Kulturhistorisk museum i Oslo undersøkt hagen til Dag Trygve Enden, fordi han skal bygge ut.

– Vi vet jo at det har foregått mye på Kaupang. Vi visste jo at det kunne være noe under her. Men at det skulle være så mye, det hadde vi ikke trodd, sier Dag Trygve Enden.

I jorda hans fant arkeologer også gule, blå og mønstrede perler, flintrester, nagler og brente beinrester etter trolig mat, blant annet.

Les også:

Mange spørsmål

Utgravingene har vekket interesse blant forbipasserende i sommer. Arkeologene har fått spørsmål om de har funnet noe, og det har Dag Trygve Enden fått spørsmål om også.

– Det er mange som stopper opp som går forbi her, og leser litt på plakatene her og spør, forteller huseieren.

Arkeologer avslutter nå arbeidet. Om få uker blir det i stedet byggearbeider på tomta til Dag Trygve Enden.

– Når man får gått gjennom alle funnene nærmere og får analyseresultatene, så har vi nok mange flere svar, sier Solveig Lyby.

Utgraving i hage på Kaupang

I denne hagen ble det funnet en finsmie fra trolig Vikingtida. Nå skal mange poser med funn gjennomgås nærmere.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK