Hopp til innhold

– En enorm skuffelse

– Enormt skuffende og overraskende at Miljøpartiet De Grønne inngikk intensjonsavtale med de blå i Tønsberg, sier Arbeiderpartiets Harald Haug Andersen.

Harald Haug Andersen

– UVENTET: Harald Haug Andersen i Arbeiderpartiet i Tønsberg reagerer sterkt på måten Miljøpartiet De Grønne kom fram til sin intensjonsavtale om samarbeid.

Foto: Rune Christoffer Holm/NRK

Valglogo

Arbeiderpartiet i Tønsberg fikk aldri sjansen til å legge frem det de kunne tilby Miljøpartiet De Grønne før intensjonsavtalen om samarbeid med Frp, Høyre og KrF var undertegnet. Det mener i alle fall Ap selv.

– Det er enormt skuffende og overraskende at MDG inngikk denne avtalen, sier førstekandidat Harald Haug Andersen til NRK.

Han reagerer på hvordan MDG har gått fram i prosessen med å finne politiske samarbeidspartnere.

Lene Lauritsen Kjølner, førstekandidat i MDG i Tønsberg, mener at Ap har hatt full mulighet til å komme til dem med en avtale.

– Og det måtte de forstå at høyresiden kanskje ville gjøre. Jeg har vært helt åpen med Ap om hvilke møter vi har skullet delta i. Vi visste at Ap skulle ha et enemøte med Venstre etter at de hadde hatt møte med oss, derfor følte vi at Ap prioriterte Venstre fremfor oss, sier hun.

Ap ble desidert største parti i Tønsberg etter valget, med 35,2 prosent stemmer. Sammen med Venstre, MDG, Sp og SV kunne Ap ha dannet flertall og dermed kanskje fått ordføreren i Tønsberg, men den sjansen mistet altså partiet da MDG vendte seg mot de blå.

Lene Lauritsen Kjølner, førstekandidat for Miljøpartiet De Grønne i Tønsberg

VAKTBIKKJE: Lene Lauritsen Kjølner i Miljøpartiet De Grønne i Tønsberg, sier at partiet ville benytte sjansen til å bli høyresidens miljøvaktbikkje.

Foto: Mathilde Torsøe/NRK

– Kom ikke i forhandlingsposisjon

Andersen mener det er helt naturlig at partiet hadde det Kjølner kaller enesamtaler med Venstre.

– OG vi tilbød MDG det samme. SV og Sp ønsket ikke slike oppklaringsmøter, men var klare for forhandlinger, sier han, og legger til:

– Vi rakk aldri å komme i forhandlingsposisjon med MDG, det hadde vi først vært klare for etter sonderingsmøter med både V og MDG. Vi måtte deretter ha lagt fram et felles tilbud til både MDG, Venstre og SV og Senterpartiet, men så langt kom vi ikke.

Ifølge Kjølner har MDG hatt to møter med Ap etter valget.

– Ett av dem var riktignok uformelt, og ett var med forhandlingsutvalget, sier hun.

– Men var dere ikke såpass tidlig i forhandlingene at det var unaturlig at partiene kom med konkrete forslag og krav?

– I og med at Venstre forlangte enesamtaler med Ap og Ap aksepterte dette, følte vi at det begynte å haste. Skulle vi komme i posisjon, få de gode plassene i utvalgene og få en god miljøavtale, måtte vi være på ballen, svarer Kjølner.

Åpne for forhandlinger

Andersen tilbakeviser at Ap prioriterte Venstre.

– Vi hadde en muntlig avtale med MDG om at vi skulle avtale møte med dem om forhandlinger etter at vi var ferdig med møtet med Venstre, sier han.

Andersen er klar på at Ap fortsatt er åpne for forhandlinger med MDG hvis de mot formodning dropper tilbudet fra Frp, Høyre og KrF.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark