NRK Meny
Normal

Åpnet etter 12 års pause

Nå har landbruksmaskinene, sukkerspinnet og tivoliet kommet tilbake på Hovlandbanen i Larvik.

Vestfoldutstillingen 2015
Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

Og når en så tradisjonsrik utstilling åpner portene igjen – Vestfoldutstillingen startet tross alt så tidlig som i 1964 – så var det på sin plass at Larvik-ordføreren og Østre Halsen skolekorps sto for den høytidelige åpningen onsdag ettermiddag.

Nostalgisk gjensyn

For det er flere generasjoner som har denne utstillingen som ett av sine høydepunkt i barndommen og ungdommen, den gang det ikke fantes så mange lekeland, badeland og andre spennende tilbud. Som kollega Mette Stensholt Schau fra Larvik sa da hun rapporterte fra åpningen:

– Når bonden slo åkeren over veien her for å gjøre klar til parkeringsplasser, visste vi at Vestfoldutstillingen nærmet seg. Det var oppturen. Nedturen var at når utstillingen var over, så begynte skolen.

Den gang kunne man finne alt fra rare lamper og sukkerspinn til landbruksmaskiner og tivoli. Og i tillegg kunne man oppleve store norske stjerner på scenen i ei tid da det ikke fantes så mange festivaler for den slags.

Fikk grønt lys

Håkon Stensvold

Det har vært mye arbeid med å få på plass Vestfoldutstillingen igjen, men alle har vært veldig positive, sier Håkon Stensvold.

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

Det var Håkon Stensvold som tok initiativet til å gjenreise Vestfoldutstillingen etter at den ble satt på pause i 2003.

– Jeg tok en ringerunde for å sjekke om det fortsatt var mulig å bruke Hovlandbanen. Det fikk jeg grønt lys for, og da var det bare å sette i gang. En utstilling som dette er helt avhengig av utstillerne, og jeg tok kontakt med de fleste bedriftene i fylket som jeg tenkte kunne være med.

Familieprosjekt – og en kylling

Det ble godt mottatt, og dermed har Stensvold, ved siden av full jobb, forberedt Vestfoldutstillingen nær sagt dag ut og dag inn. Den jobben har han fått hjelp til av Rolf Jacob Håkestad og Tom Langerud, og i tillegg er dette på mange måter blitt et familieprosjekt med nostalgiske minner.

– Jeg har et minne fra Vestfoldutstillingen da barna mine var små. Jeg skulle plukke opp en kylling for å vise den til barna, men mistet den ned igjen. Det gikk bra med kyllingen, men siden har jeg hørt i alle år at "pappa, husker du den kyllingen ...?"

Nå er barna til Stensvold voksne og medhjelpere på utstillingen. Men mye er fortsatt ved det gamle. Det lukter grillmat over Hovlandbanen, barn kjører tivolikarusell og nye landbruksmaskiner blinker i sola.