Hopp til innhold

Her åpner de gjenmurt bunker fra 60-tallet

I dag ble de gamle bunkerne på Slottsfjellets område i Tønsberg åpnet for allmennheten. Det som var et tilfluktsrom under andre verdenskrig, skal nå bli del av en turistmagnet.

Ordførerne åpnet bunker

Tønsberg-ordfører Petter Berg og fylkesordfører Per Eivind Johansen åpnet dørene til bunkeren under Slottsfjellstårnet.

Det er lett å skjønne at krigere har vært her inne. Inngangspartiet er formet som en s, for å hindre at granater snek seg inn til tyskerne

Lokalhistoriker Rune Sørli fortalte om Slottsfjellstårnet som var en viktig observasjonspost for tyskerne under andre verdenskrig. Bunkeren var soldatenes tilfluktsrom.

Dette anlegget huset de tyske mannskapene som til enhver tid var her. Fjellet var uhyre viktig av mange grunner, men først og fremst fordi man hadde Kaldnes mekaniske verksted som var et utsatt bombemål under hele krigen.

Murt igjen

Prosjektleder Cecilia Gustavsen fra Vestfoldmuseene viser frem bunkeren som i dag ble åpnet for allmennheten.

Det drypper vann fra taket og det er søle på veggene i bunkeren som ble murt igjen på 60-tallet.

– De hadde elektrisitet, men ikke rørtilførsel. Derfor har de utnyttet det store vanntilsiget som er i fjellet. Det er såpass rent at det kan regnes som filtrert mineralvann.

I en del av bunkersen har tyskerne sementert en brønn. I desember ble brønnen tømt.

– Da pumpa vi ut alt vannet og gikk til bunns (ca. 2 meter) med metalldetektor. Ryktene sa at tyskerne kastet eiendeler i brønnen før de dro. Men vi fant ingenting, ler Gustavsen

Turistmagnet

Vestfoldmuseene håper bunkeren blir en attraksjon. Dette skal bli en del av opplevelsen når turistene er på Slottsfjellet.

– Anlegget har et element av krig og det har et stort potensial. Til neste år har vi store planer om å lage en autentisk utstilling om hvordan dette området ble brukt under andre verdenskrig, sier Lena Fahre ved Vestfoldmuseene.

Også Høyre-ordfører Petter Berg håper de gjenåpna hulene blir en suksess.

– Særlig barn og unge vil oppleve dette som et morsomt tilskudd til området., sier Berg.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark