Disse anonyme narkomane har vært rusfrie i 844 år

I helgen samlet 173 personer i Anonyme Narkomane (NA) seg i Vestfold for å feire et rusfritt liv.

Anonyme narkomane

Anonyme narkomane har vokst seg til å bli en stor organisasjon. I helga møtte noen av dem opp på samling og fest i Vestfold.

Foto: Bitte Emberland / NRK

Til sammen representerer de 844 rusfrie år, et gjennomsnitt på nesten fem år per person.

Anonyme narkomane

Anonyme narkomane møtes flere ganger i uka.

Foto: Bitte Emberland / NRK

– Grunnen til at vi samles er for å feire oss selv, og møte de andre som vi går denne veien sammen med. En rusavhengig alene er i dårlig selskap, men sammen kan vi få til mirakler. Det er flott å se folk friskne til fra sykdommen, sier «Nora».

«Ola» vet også hva han snakker om, etter å ha vært sprøytenarkoman i 12 år.

– Å slutte med rus er ikke kunsten. Det som er vanskelig er å ikke begynne igjen. Her fokuserer vi på å leve livet på livets premisser i samfunnet.

Ville dø

«Ola» forteller at han var fysisk utslitt etter mange års bruk.

– Jeg veide knapt 70 kilo, og er over 1.90 centimeter høy, så det var veldig lite. Jeg hadde ikke jobb, ikke noe sted å bo og familien hadde lukket døren for meg for mange år siden. Jeg hadde ingen, og ville egentlig bare dø.

Han nådde bunnen, og ble anbefalt å melde seg inn i Anonyme narkomane.

– Jeg dro på et møte for ti år tilbake, og har vært der siden. Nå er livet som et under. Jeg fikk mitt første barn da jeg var 19 år, og er i dag far til to. Jeg er også stefar, fosterfar og har et barnebarn, så jeg har plutselig fem farsroller jeg må fylle.

– Jeg har en kone jeg er veldig glad i, samt hus og bil. Det er helt fantastisk. Hverdagen består selvfølgelig av både opp- og nedturer, men forskjellen er at jeg i dag klarer å stå støtt når nedturene kommer.

Anonyme narkomane

Målet til alle deltakerne er å komme tilbake eller holde fast ved en normal hverdag.

Foto: Bitte Emberland / NRK

– Ikke verdt å være der ute

Denne grunnmuren Anonyme Narkomane (NA) har eksistert i Norge i 25 år og drives etter samme modell som Anonyme alkoholikere.

NA finnes nå i 160 land. Den eneste betingelsen for medlemskap er et ønske om å slutte med rusmidler. Bare i Vestfold er det 11 NA-møter hver uke.

«Ola» forklarer hvorfor det er viktig å være anonym for et NA – medlem.

– Hensikten med dette er at alle skal forbli anonyme. Vi er like, og vi sliter med det samme. Det spiller ingen rolle om du er lege eller renholdsarbeider. Dere som sliter der ute er hjertelig velkomne hit, så skal vi ta dere imot så godt vi kan. Det er ikke verdt å være der ute.

Du når Anonyme Narkomane på telefon 90 52 93 59, mellom klokken 17 og 19 hver virkedag.