Anmelder politi og brannvesen

Mener nødetatene burde handlet annerledes da det brant i en omsorgsbolig.

Steinar Øyhaugen

KRITISK: Steinar Øyhaugen sier hans fraseparerte kone Eva er svært preget etter å ha blitt liggende i leiligheten sin da det brant i et omsorgssenter i Åsgårdstrand forrige uke.

Foto: VEGARD LILLEÅS / NRK

Onsdag forrige uke ble elleve personer evakuert etter en brann i en leilighet i andre etasje ved et omsorgssenter i Åsgårdstrand.

På bakgrunn av en faglig vurdering ble beboere i første etasje ikke evakuert. Der lå forflytningshemmede Eva Øyhaugen (81) og fryktet for livet.

– Det var like stor fare for beboerne i første etasje. Eva hadde ingen informasjon. Hun kjempet for livet i over 50 minutter og trodde hun skulle dø i brannen, forklarer hennes fraseparerte ektemann, Steinar Øyhaugen, som nå anmelder politiet og brannvesenet.

Svært preget

Han forteller at det var en stor påkjenning for 81-åringen, som nærmest er invalid, å bli liggende i sengen der hun kjente lukten av røyk, hørte brannalarmen og så blålys uten å få gjort noe. Og at hun har vært svært preget i etterkant av hendelsen.

– Hun har brukt opp alle kreftene sine i den 50 minutter lange dødsangst-kampen.

Steinar Øyhaugen etterlyser bedre rutiner når det bryter ut brann i hus der hjemmesykepleien har omsorg. Han mener Evas situasjon i dag hadde vært helt annerledes om nødetatene på stedet hadde tatt kontakt med henne da det brant.

– De skulle ha kommet inn i leiligheten, meddelt Eva at for deg er det ingen fare. Og eventuelt evakuert henne hvis de hadde funnet ut at det var en bedre løsning.

Eva ble ikke evakuert

PREGET: Eva Øyhaugen (81) fryktet for livet sitt da brannalarmen ved omsorgssenteret gikk.

Foto: VEGARD LILLEÅS / NRK

Hadde trygghetsalarm

Eva hadde en trygghetsalarm rundt halsen da brannen brøt ut, men denne glemte hun å bruke. Steinar Øyhaugen mener dette burde vært nok til at man reagerte.

– Ingen hadde fått kontakt med henne. Det burde være ytterligere en grunn å komme seg inn i leiligheten og se etter at alt var bra.

Går til spesialenheten

Øyhagen har sendt ut et brev til politiet, brannvesenet, kommunen, Fylkesmannen i Vestfold og pressen der han redegjør for hva han mener skjedde brannatten. I brevet skriver han at han skal anmelde politiet og brannvesenet for grov uforstand i tjenesten.

– Vi kan ikke kommentere dette før vi har fått en anmeldelse, men dersom politiet blir anmeldt for grov uforstand i tjenesten vil saken bli sendt Spesialenheten for politisaker, sier Torgny Alstad, kommunikasjonsrådgiver hos politiet i Vestfold.

Heller ikke brannvesenet ønsker å kommentere innholdet i anmeldelsen.

– Vi har stor forståelse for at Eva Øyhaugen har hatt en sterk opplevelse. Brann er skremmende, og dette må ha vært ekstra skremmende for henne som er bevegelseshemmet, men vi kjenner oss ikke helt igjen i alt som er kommet frem, sier brannsjef Per Olav Pettersen.