NRK Meny
Normal

Angrer på "tjuvstart"

Vestfold Arbeiderparti utsetter arrangement etter kritikk fra valgforsker.

Arve Høiberg

Vestfold Arbeiderpartis fylkesordførerkandidat Arve Høiberg beklager at arrangementet klokka 9 kunne misforstås (arkivfoto).

Foto: Per Foss / NRK

Det har vært nasjonal enighet om at årets valgkamp til kommune- og fylkestingsvalget ikke skulle starte før lørdag 13. august klokka 12 på grunn av tragediene i Oslo og på Utøya. Derfor vakte det oppsikt at Vestfold Arbeiderparti inviterte til valgkampåpning allerede klokka 9 på morgenen.

– Når de andre partiene utsetter valgkampen av hensyn til Arbeiderpartiet, er det litt dumt av partiet å bryte denne avtalen. Har man gjort en avtale, så har man gjort en avtale, sier valgforsker og professor i sammenlignende politikk, Frank Aarebrot.

Frank Aarebrot

Professor i sammenlignende politikk, Frank Aarebrot.

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX
Beklaget starttidspunktet

Vestfold Ap og Hof Ap inviterte nemlig til valgkampåpning allerede klokka 9 på lørdag. Fylkespartiet skrev i en pressemelding at tema for valgkampstarten skulle være fokus på folkehelse.

Derfor skulle fylkesordførerkandidat Arve Høiberg og listekandidater fra Hof delta på Hof idrettslags styrkeprøve Hof Toppers, en sykkeltur til Skibergfjell, Vestfolds høyeste punkt. I pressemeldingen skriver man også:

"Vi beklager at starten er allerede klokka 9, med tanke på felles valgkampåpning klokka 12 samme dag. Vi kan naturligvis ikke forvente at Hof Toppers flytter starttidspunktet."

Utsetter likevel

I NRKs sending fredag morgen kom Frank Aarebrot med følgende råd:

– Dette er ikke den verste synden jeg har hørt om, men hvis jeg hadde vært partisekretær i Vestfold Ap, ville jeg nok valgt å utsette et engasjement til klokka 12, også med tanke på eventuelle fremtidige avtaler mellom partiene i valgkampen.

Og slik ble det.

– En feilvurdering

– Vi starter klokka 12, mens arrangementet til Hof Toppers går som planlagt klokka 9 fortsatt. Turen til Skibergfjell var kun ment for pressen og mandagsavisene, sier Arve Høiberg til Nrk.no.

– Ser du at dette kunne blitt misforstått som en "tjuvstart" på valgkampen?

– Jeg beklager hvis det kunne misforstås, og det var nok en feilvurdering av meg.

Tom Akerholt i Hof IL sier de ikke har noe med politikernes sykkeltur å gjøre, og presiserer at valgkampen til Arbeiderpartiet ikke er en del av idrettsarrangementet.