NRK Meny
Normal

Andebus "jungel" blir tv-program på NRK

Akkurat nå er to naturfotografer i gang med filming i de mest utilgjengelige områdene av Andebu. Dalaåsen naturreservat er trolig det nærmeste vi kommer jungel i Norge, og den spesielle løvskogen er hjem for mange planter og fugler.

Naturfotograf Torgeir Beck Lande

Torgeir Beck Lande forbereder opptak i Dalaåsen naturreservat.

Foto: Hans Petter Reppe / NRK

Inn i det grønne

Tenk på en farge, – bare den er grønn.

Sollyset filtreres gjennom løvkronene, og skaper grønnfarger så intense at det nesten ser uekte ut. I Dalaåsen naturreservat trives alt fra musvåk og svartspett til små insektetere.

– Dette er det nærmeste vi kommer tropeskog i Norden, sier en begeistret Arne Nævra. Veteranfotografen har sett det meste av natur i verden, og vet hva han snakker om.

– Du venter nesten å se en arapapegøye oppe i trekronene, men det nærmeste du kommer er kanskje en kjernebiter eller en spettmeis.

Eksotisk

For en som Nævra som har gått mest i barskog, er løvskogen i Vestfold eksotisk. Nå gjør han og kollega Torgeir Beck Lande opptak til NRK-serien "Min natur". Med seg har de skogbiolog Trude Myhre, som er rådgiver i WWF-Norge. Hun er tilbake på gamle trakter, i skogen hun gikk tur som barn.

Stolt av vestfoldskogen

Arne Nævra gjør opptak i løvskogen i Andebu.

Arne Nævra filmer Trude Myhre. Neste vår sendes programmet på NRK.

Foto: Hans Petter Reppe / NRK

I programmet er Trude Myhre en veiviser i løvskogen i Andebu og Hvarnes. – Det er gøy å få vise fram områdene jeg er oppvokst i. Både det som er ødelagt, og perlene som er igjen.

De store naturløvskogene nedover i Europa er iferd med å forsvinne, men i Vestfold er det fortsatt små flekker med naturskog igjen. De er det viktig å bevare, mener Myhre.

Myggplage

En ny skvadron hissig mygg går til angrep, og i lufta må det være millioner, – kilovis av blodsugerne. Men naturfotografene lar seg ikke affisere. Myggen er tross alt høyt oppe på menyen for alle insekteterne som kaller Dalaåsen hjemmet sitt.

To naturfotografer i gang med filming i de mest utilgjengelige områdene av Andebu. Dalaåsen naturreservat er trolig det nærmeste vi kommer jungel i Norge.