Fant ampulle fra krigen

Kjell Lauritz Thorsnes gjorde akkurat det han skulle da han fant denne ampullen fra 2. verdenskrig mens han var ute og plukket søppel.

Ampullen er gjennomsiktig.

FUNN FRA KRIGEN: Politiet hentet ampullen som ble funnet på øya Ildverket utenfor Tjøme sist lørdag.

Foto: Kjell Lauritz Thorsnes / Privat

Mange plukker søppel fra strender og øyer i disse dager, og da kan man komme over ting fra krigens dager. Om du gjør slike funn, skal du ikke rydde det vekk selv.

– Jeg syntes ikke innholdet så helt trygt ut. Jeg hadde nettopp lest om slike ampuller, der det stod at de er giftige om de går i stykker og lekker. Jeg ringte politiet, som kom og hentet den, sier Kjell Lauritz Thorsnes fra Nøtterøy.

Han fant en ampulle fra 2. verdenskrig da han plukket søppel på Ildverket utenfor Tjøme sist lørdag. Nå vil han råde også andre til å kontakte politiet dersom de finner slike ampuller.

– Ikke rør den selv, sier han.

Merk funnstedet

Oberstløytnant og kommunikasjonssjef ved Forsvarets operative hovedkvarter, Ivar Moen, er helt enig.

– Når noen kommer over ampuller, eksplosiver eller annet etter 2. verdenskrig, er det viktig å merke funnstedet så en kan finne tilbake til det. Deretter skal en varsle politiet. En skal ikke røre slikt selv, sier han.

Hvem politiet igjen kontakter for å fjerne og eventuelt uskadeliggjøre slike gjenstander, avhenger av hva som er funnet.

Fem forskjellige ampuller

Espen Jargren, oberstløytnant og sjef for Forsvarets ABC-skole, opplyser at det finnes fem ulike ampuller av denne typen fra krigen.

– En av dem er vi litt mer redd for enn de andre. Den har to grønne ringer der den sorte ringen på ampullen som nå er funnet utenfor Tjøme, er. Den har en gulbrun og en hvit glasskule i enden. Denne typen er, så vidt jeg vet, ikke funnet i Norge så langt, forklarer han.

Ampullen med to grønne ringer på seg inneholder små mengder kaliumsalt, som kan bli til blåsyre hvis det kommer i kontakt med syre, for eksempel magesyre. Innholdet kan være skadelig og i verste fall livsfarlig, hvis beholderen og kulene inni blir knust og en får dette i kroppen. Det kan også gi skade på hud og øyne.

– Innholdet i de andre fire ampullene er i varierende grad etsende hvis en får det på huden, men det er ikke nok gift i dem til at de er livsfarlige.

– Ikke la barn leke med dem

Ampullene med en svart ring på seg, som den som ble funnet på Ildverket, ble brukt til å påvise blåsyre under krigen.

– Den inneholder tolidin, som er giftig ved innånding og svelging. Det er ikke nok av dette i ampullen til å være livsfarlig, men det kan gi ubehag, sier han.

Også Jargren understreker at en skal varsle politiet om en finner slike ampuller.

– De har vist seg å være ganske solide. De utgjør ingen fare så lenge de er hele, men vi ønsker ikke at disse skal knuses. Ikke la barn leke med dem, og ikke forsøk å åpne dem, sier han.