Alte er kastet ut av Odins soldater

Ronny Alte er ikke lenger talsmann for Odins soldater. Det bekrefter han på sin Facebook-profil. Tross splittelse planlegger gruppen nye patruljer i helgen.

Ronny Alte
Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Det var nettstedet Vepsen som fredag formiddag meldte om splittelse i gruppa.

Steffen Larsen, en av gruppens ledere i Tønsberg, opplyste til NTB at Alte ikke lenger er talsmann.

Bakgrunnen for striden skal være Altes kritikk av at islamistmiljøet i Oslo skal ha opprettet motsvaret Allaahs soldater. Utsagnet skal ha skapt reaksjoner internt i Odins soldater, og Alte er visstnok fjernet som administrator fra gruppens Facebook-gruppe. Både Larsen og Alte ble kastet ut av Facebook-gruppa «Support Soldiers of Odin Norway» før helgen etter å ha brukt kommentarfeltene til å krangle seg imellom.

Nå bekrefter Ronny Alte på sin egen Facebook-profil at han ikke lenger er talsmann for Odins soldater.

Skjermdump Ronny Alte
Foto: Skjermdump Facebook

Ny ledelse

Ifølge Larsen er det etablert en sentral ledelse for Soldiers of Odin Norway (SOD) og informasjon om dette blir trolig lagt ut på nettet lørdag. Kim Mæland fra Stavanger har til nå vært leder.

Larsen opplyser at gruppa planlegger å gå ut i gatene enten i Tønsberg eller i Drammen lørdag. Først lørdag blir det bestemt hvor og hva gruppa skal gjøre, sier han.

Også i Fredrikstad, Bryne og Sandnes er det varslet rusleturer med folk med svarte hettegensere med vikingmotiv i helgen.

– Ikke nynazister

Ifølge VG var den norsk-russiske nynazisten Yan Petrovskiy, som har vært fremmedkriger i Ukraina, med på SODs patrulje i Tønsberg for to uker siden, i tillegg til Ronny Bårdsen som også har vært knyttet til det høyreekstreme miljøet.

Larsen sier aktive nynazister ikke velkomne som medlemmer.

– For å bli fullverdig medlem og få genseren, så er det en del kriterier. Hvis du er koblet opp mot noe kriminelt eller fronter nynazisme, så kan du ikke bli medlem. Vi må følge norsk lov, sier han. Men han understreker at ingen blir nektet å gå sammen med SOD i gatene.

– Vi trengs

Larsen mener det som skiller SOD fra Natteravnene, er at de sistnevnte er rettet mot ungdom i helgefylla.

– Vi tenker at i bakgatene, der dritt og møkk skjer, det er der vi har lyst til å følge med. Og ikke bare i helgene når folk drikker. Når vi ser at folk må ha private sikkerhetstjenester for å tørre å stå i butikken og sende barna på skolen, da føler vi at da er det noe som trengs. Da er Natteravnene og politiet tydeligvis ikke nok, sier Larsen.

Han understreker at SOD samarbeider med politiet, til tross for at flere politidistrikter har gjort det klart at de ikke ønsker gruppen i gatene.

Larsen vil ikke være med på at gruppen opptar ressurser som politiet kunne brukt andre steder. I Drammen ble en patrulje satt inn for å følge dem gjennom byen.

– Det ble satt inn ekstra ressurser for å passe på i byen og gjøre våpenransakelser og sånn. Alle i Drammen fortalte at det hadde de aldri sett før, så det ser vi på som en bra ting, sier Larsen.