NRK Meny
Normal

Allergivaksine gjorde våren lys igjen

Allerede første sesong etter at Freddy Samson Fagerheim startet på vaksineprogrammet merket han en tydelig forbedring. – Det er verdt hvert minutt hos legen.

Freddy Samson Fagerheim

ALLERGISK: Freddy Samson Fagerheim var tidligere sterkt plaget av pollenallergi.

Foto: Tanita Wassås Kveinå / NRK

I disse dager har allergikerne sine verste dager. Det er kraftig spreding av bjørkepollen og moderat spredning av Salix – og for en som er skikkelig plaget legger det en klar demper på livskvaliteten.

– Du blir skikkelig syk og vil helst legge deg ned i et svalt badekar uten lys. Man blir varm og knallrød i ansiktet, det svir, klør i øynene og man blir tett i pusten, sier Freddy Samson Fagerheim.

For fem år siden startet han på et vaksinasjonsprogram mot bjørk og gress.

Tydelig forbedring

– Allerede den første sommeren merket jeg 90 prosent forbedring. Plutselig var det en glede å se at bjørkesesongen og våren var i gang, sier han.

Torgeir Storaas, seksjonsleder ved Regionalt senter for astma, allergi og overfølsomhet ved Haukeland universitetssjukehus i Bergen, mener flere bør vurdere allergivaksine.

– Det er fordi det er en veldig god behandling. Den er ressurskrevende, men gir gode resultater på bjørk og gress, sier han.

Krevende program

I starten må man til lege for å få sprøyte en gang i uken, etter hvert går man over til sprøyte annenhver måned.

Hvor plaget skal man være før man blir med på et slikt vaksineprogram?

– Det er mange som ikke vet at man kan ta nesespray med kortison som har god effekt. Og så kan man ta allergitabletter, men om dette i kombinasjon med øyedråper ikke er nok så anbefaler vi folk å vurdere allergivaksine, sier Storaas.

Han forteller at vanlig behandlingstid er tre år.

– Det er bare de syv første ukene man går til legen så ofte, mesteparten av tiden går man annenhver måned, forklarer han.

– Verdt det

For Fagerheim har det vært verdt hvert minutt.

– Det er verdt hver sprøyte og hvert minutt time hos legen. Jeg ville heller gått dit hele året fremfor å gå slik jeg hadde det før, sier han.

Storaas forteller at vanlig virketid etter avsluttet behandling ligger mellom seks og syv år.

– Det er individuelle forskjeller, men for noen vil livet være vesentlig bedre. Jeg har hatt en pasient som kom tilbake etter 13 år for ny behandling. Det som også er spennende er at dette er noe det forskes mye på, og det kommer stadig nye former av allergivaksinasjon, så etter hvert vil det komme flere alternativer.