NRK Meny
Normal

– Bør samle seg om Horten/Tønsberg og Sandefjord/Larvik

Professor Jørn Rattsø utfordrer politikerne i Vestfold til å ta grep.

Jørn Rattsø

Professor Jørn Rattsø sier vestfoldbyen kan bli landets femte største, med over 200 000 innbyggere.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Jørn Rattsø er professor i samfunnsøkonomi ved NTNU i Trondheim. I en ny rapport ber han nå politikerne i Vestfold å gjøre endringer, skriver VG.

– Vestfold er ett av fylkene som har en utfordring med oppsplittede byer. De bør samle seg om to storbykommuner av regionene Horten/Tønsberg og Sandefjord/Larvik, eller ta steget helt ut til en vestfoldby, sier Rattsø til avisa.

Han mener Vestfold må bli best på utdanning og attraktive jobber, for å utkonkurrere andre regioner i fremtiden. Og at en sammenslåing på sikt vil gi et bedre tilbud for innbyggerne.

– Poenget er at byer konkurrerer om høyutdannede husholdninger og avanserte bedrifter. De som er attraktive å flytte til, blir vinnerne, forklarer Rattsø.

Les også:

Kan bli landets femte største

Rattsø leder for tiden produktivitetskommisjonen, som av regjeringen har fått i oppdrag å komme med forslag for å styrke produktiviteten i norsk økonomi.

I Vestfold er noen av spørsmålene blant annet om Svelvik og Sande kommer til å vende seg mot Drammen, om Stokke vender seg mot Sandefjord eller Tønsberg og om Tønsberg, Nøtterøy og Tjøme blir én kommune i fremtiden. Ifølge Rattsø er det viktigst å få slått sammen de største.

– Å slå sammen mindre kommuner er mye mindre viktig enn å slå sammen kommunene i oppsplittede byregioner, fordi det er der flertallet bor. Og det er der det er best mulighet for ny organisering av kommunene med større ansvar og mindre overføringsavhengighet, forteller han til VG.

Les også:

I rapporten til Rattsø skriver han at vestfoldbyen eventuelt vil bli landets femte største, med over 200 000 innbyggere.