- Jeg er mer enn fasaden min

Det begynte med at fotograf Helle Hagen fikk tatt et bilde av seg selv, stæsja og flott – og la det ut på Facebook. Deretter fulgte hun opp dagen etterpå med det hun kalte et ærlig selvportrett.

Helle Hagen
Foto: Anne Melsom Bjerke / NRK

Bildet ble tatt rett etter at Hagen stod opp, og ble også lagt ut på Facebook.

Bildet fikk voldsom oppmerksomhet. Vi synes jo at dette er gøy, det skal være moro, sier Hagen.

Det første bildet ble tatt med studiolys i Helle Hagens studio i Horten, med sminke og studiobehandling. Det andre ble tatt på badet en tidlig morgen – usminket rett fra senga.

Jeg må innrømme at jeg ventet noen timer, til jeg hadde kommet på jobb med å legge ut det ærlige selvportrettet, smiler Hagen.

Helle Hagen

Dette bildet la fotograf Helle Hagen ut på Facebook.

Foto: Privat / Foto

Bildet til fotografen har fått mange likes og har blitt delt flere ganger på sosiale medier. Nå har ærlige selvportrett også fått en egen facebookside som i skrivende stund har godt over 2000 medlemmer.

Bildet ga meg en ordentlig latterkule, den dagen lo jeg så mye på jobb at jeg rista og tårene trillet. Det blir kanskje en motkultur til såkalte duckface-bilder, der folk er pent sminka og lager trutmunn.

Hva har folk sagt til deg etter at du startet med disse ærlige selvportrettene?

– De ler, og da oppnår man en god ting. Folk deler bildene som blir lagt ut, vi ler av og vi ler med. Dette er humor, ikke noe ondskapsfullt. Det er for at vi skal se oss selv på en måte som kanskje ikke så mange andre ser.

Alle har en morgen

Hagen har jobbet som fotograf i over 20 år, og tatt bilder av alt fra nyfødte, konfirmanter, familieportretter og brudepar. Hun tror vi trenger å bli minnet på at vi er noe mer bak bildene.

Vi er alle noe mer bak disse fine, glamorøse bildene. Jeg tror vi trenger å bli minnet på at sånn ser jeg faktisk ut en time før jeg drar på jobb. Jeg er mer enn fasaden min.