Svindlere bruker Mostafas navn

Teppeforhandleren Mostafa Zareh-Hamadani fortviler over falske teppeselgere som utgir seg for å være ham.

Teppeforhandler Mostafa Zareh-Hamadani

FORTVILET: Teppeforhandler Mostafa Zareh-Hamadani opplever gang på gang at svindlere bruker hans navn når de lurer folk.

Foto: Henrik Bøe / NRK

En eldre kvinne på over 80 år kommer gående inn i butikken som selger persiske tepper i Sandefjord. Hun er dårlig til beins, og det tar en stund før hun kommer seg fram til disken.

«Du kom jo aldri», sier hun til teppeforhandler Mostafa Zareh-Hamadani.

«Har vi møttes tidligere?» spør han.

«Ja. Du kom opp til min leilighet og fikk 19 000 kroner fordi du skulle levere et teppe til meg. Men du kom jo aldri.»

– Følte meg som en idiot

Mens teppeforhandleren forklarer kvinnen at det ikke var han som oppsøkte henne, står Liv Andresen inne i butikken og ser på. Hendelsen gjør inntrykk på henne, for hun har også blitt lurt.

– To teppeselgere banket på døren min. De hadde med seg en liten, vakker gutt. Han var veldig sjarmerende og stod og smilte foran dem, sier Andresen.

Hun forteller at teppeselgerne sa at de kom på vegne av Mostafa Zareh-Hamadani, og at de påstod at han hadde opphørssalg. Derfor kunne hun få tre persiske tepper svært billig. Teppene viste seg å være falske, og Andresen ble lurt for nesten 30 000 kroner.

– Jeg var dum nok til å kjøpe tre falske tepper. Da jeg fant ut at jeg var blitt lurt følte jeg meg som en idiot. Jeg var så flau, og ville bare glemme det.

Andresen ble lurt i fjor vår, og først nå føles det greit å snakke om det.

– Egentlig vil jeg helst ikke snakke om det nå heller, sier hun og ler.

Liv Andresen viser det falske persiske teppet hun ble lurt til å kjøpe

UEKTE TEPPER: Liv Andresen ble lurt for nesten 30 000 kroner.

Foto: Henrik Bøe / NRK

– Nesten hver måned

Mostafa Zareh-Hamadani har i mange år opplevd at folk tror at det er han som har solgt dem falske tepper. Han har forsøkt å advare folk mot å kjøpe tepper fra selgere som kommer på døren, men fortsatt blir folk lurt, sier han.

– Det skjer nesten hver måned at folk kommer til meg og skal taksere tepper som viser seg å være falske kopier. Hvis du legger sammen summene, 19 000 her og 45 000 der, så blir det veldig mye penger.

Denne måneden har falske teppeselgere blitt oppdaget i området rundt Tønsberg, ifølge politiet i Vestfold.

Laster Twitter-innhold

Politistasjonssjef i Sandefjord, Brian Jacobsen, sier at slike saker er vanskelige å bevise. De har ikke mottatt anmeldelser den siste tiden, men ingen av de to kvinnene NRK har snakket med har anmeldt saken. De er for flaue etter å ha blitt lurt.

– Mitt råd er enkelt. Ikke slipp inn folk som kommer uoppfordret på døren og vil selge varer, sier Jacobsen.