Advarer mot falske hjemmesykepleiere

Kvinner har utgitt seg for å være hjemmesykepleiere og har stjålet smykker hos eldre personer i Agder, Telemark og Vestfold det siste døgnet. Politiet tror personene kan være på vei mot Oslo.

Hans Beckmann

Politibetjent Hans Beckmann sier de etterlyser tre ulike tyskregistrerte biler i forbindelse med de grove tyveriene mot eldre.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Politiførstebetjent Hans Beckmann hos politiet i Vestfold sier de etterlyser tre tyskregistrerte biler i forbindelse med flere grove tyverier hos eldre personer det siste døgnet.

Politiet fikk søndag melding om at eldre personer hadde blitt utsatt for tyverier i Agder og Telemark. I Vestfold har fem personer blitt utsatt for dette i Hof, Holmestrand og Sande i dag.

Felles for tyveriene er at kvinner har utgitt seg for å være hjemmesykepleiere eller hjemmehjelp og har oppsøkt folk som bor i aldersboliger eller andre boliger for eldre. Der stjeler de smykker.

Ber om vann

– Kvinnene snakker gebrokkent engelsk, sier Beckmann.

Han sier to kvinner går sammen og trenger seg inn hos eldre. Mens den ene ber om vann, løper den andre inn på soverommet og leter etter smykker i nattbordskuffer.

– Vi har også en mistanke om at det er en menn som holder seg i bakgrunnen og er sjåfører for kvinnene, sier Beckmann.

I Sande ble en kvinne i dag frastjålet penger og ringer i dag. Etter hendelsen har virksomhetsleder Susanne Wollarsch i Sande kommune varslet hjemmesykepleiere om å være oppmerksomme og hun har bedt sykehjemmet om å være påpasselige om hvem de slipper inn.

Dytter eldre

Bechmann sier ingen har blitt skadet, men at tyvene dytter de eldre menneskene til side for å komme inn.

– Det er stor grunn til å tro at de er på vei til Buskerud og mot Oslo. Hvis noen ser dem, så ønsker vi at de ringer nærmeste politistasjon. Vi ønsker ikke at noen selv pågriper dem, sier Beckmann.

Han oppfordrer eldre til ikke å slippe inn folk de ikke kjenner.

– Hvis det er noen som kommer fra offentlig myndighet skal de vise legitimasjon.