– De første asylsøkerne kommer i løpet av uka

STOKKE (NRK): Utlendingsdirektoratet (UDI) skal innkvartere 1.000 asylsøkere på Brunstad.

Helikopterbilder av Brunstad.

Se området fra luften. (arkivfoto: John-André Samuelsen og Philip Hofgaard/NRK)

UDI varslet tirsdag at de har inngått en avtale med Oslofjord Convention Center (OCC) i Melsomvik i Stokke kommune om akutt innkvartering av asylsøkere på senteret i Stokke kommune.

Stedet eies av Stiftelsen Brunstad Konferansesenter, som er knyttet til Brunstad Christian Church, tidligere kjent som Smiths Venner.

Stokke kommune har vel 11.000 innbyggere, mens tettstedet Melsomvik, der konferansesenteret ligger har 1.700 innbyggere.

– Vi skjønner godt at avtalen kommer veldig brått på både lokalbefolkningen og kommunen. Men, som sikkert flere har registrert, så er det svært høye ankomster av asylsøkere til Norge nå, og vi i UDI er forpliktet til å tilby alle som kommer kost og losji. Vi er derfor veldig fornøyde med at det har åpnet seg en mulighet her.

Det sa regiondirektør Eirik Eide i UDI på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag. Han sa videre at de forventer at de første asylsøkerne kommer i løpet av uka, mest sannsynlig på torsdag.

Hver asylsøker skal ikke være lenge i Stokke før de blir innlosjert i andre mottak andre steder i landet.

Fire uker

Avtalen som ble signert mandag, gjelder for fire uker, men Eide sier det kan bli aktuelt å spørre om ytterligere plasser for en lengre periode.

– Vi har hatt et godt samarbeid med Oslofjord Convention Center, og opplever dem som veldig ryddige i det de gjør, sa Eide.

– Vi er klare for å møte flyktningene med et smil og vennlighet, sa daglig leder i OCC, Stian Fuglset, på pressekonferansen.

Utlendingsdirektoratet (UDI) skal innkvartere 1.000 asylsøkere på et konferansesenter i Stokke kommune i Vestfold. Tirsdag holdt de en pressekonferanse på Brunstad.

Se et utdrag av pressekonferansen her

UDI og Oslofjord Convention Center signerte mandag en avtale om akutt innkvartering av flyktninger på Oslofjord Convention Center i Stokke.

SE VIDEO: Også politistasjonssjef Øystein Holt var til stede på pressekonferansen tirsdag (daglig leder OCC, Stian Fuglset, Eirik Eide i UDI og ordfører Erlend Larsen)

Legger en plan

Kommuneoverlege i Stokke, Tore Arne Martinsen, sier til NRK at de startet forberedelsene sine mandag denne uken.

– Vi prøver å legge en plan for den helsetjenesten de eventuelt har bruk for i den korte perioden de skal være her. De skal være der bare en til tre dager, det er et transittmottak, så det blir ikke store utredninger, sier han til NRK.

Han tror kommunen vil håndtere dette på en grei måte.

– Vi har erfaring fra å drive Vestfold migrasjonssenter i 12 år, som dessverre ble nedlagt i sommer. Men erfaringen fra disse 12 årene gjør at jeg tror vi skal klare det.

Kommuneoverlegen utelukker likevel ikke samarbeid med nabokommunene. Han opplyser at personene som kommer til Brunstad, skal være innom et transittmottak i Oslo før de kommer til Stokke. Der vil de blant annet få en helsesjekk.

Akutt behov

UDI har akutt behov for flere boliger til strømmen av asylsøkere som er kommet til Norge den siste tiden. UDI anslo for et par uker siden at det ville komme mellom 14.000 og 16.000 asylsøkere til Norge i 2015. Anslaget er nå oppjustert til mellom 16.000 og 20.000 søkere.

Så langt i september er det kommet 2.800 personer, noe som er ny rekord på en enkelt måned. Forrige rekordår var 2009, da det kom 17.200 asylsøkere til Norge, men da kom det aldri flere enn 1.820 personer i løpet av en måned.

Nye prognoser for hvor mange flyktninger kommunene ventes å måtte bosette fram mot 2020, kommer i uke i begynnelsen av oktober. Da kan augustanslaget på 50.000 over fire år bli oppjustert.