"Til ungdommen" kan bli salme

Tirsdag blir det avgjort om diktet som rørte en hel nasjon etter 22. juli får en plass i salmeboken. Delegatene på kirkemøtet i Tønsberg er delt.

Rosetoget

'Til ungdommen' ble fremført av Herborg Kråkevik på Rådhusplassen i Oslo under rosetoget for terrorofrene 22. juli i fjor. Nå kan den havne i salmeboken.

Foto: NRK

– Stilt går granatenes glidende bånd, sang Herborg Kråkevik på Rådhusplassen i Oslo under rosetoget for terrorofrene 22. juli.

Snart kan teksten være å finne i salmeboken.

Atle Sommerfeldt

Atle Sommerfeldt, biskop i Borg.

Foto: Per Foss / NRK
Jens-Petter Johnsen

Direktør i Kirkerådet, Jens-Petter Johnsen.

Foto: Per Foss / NRK
Laila Riksaasen Dahl

Laila Riksaasen Dahl, biskop i Tunsberg.

Foto: Per Foss / NRK

Biskopen i Borg, Atle Sommerfeldt, mener teksten reflekterer en kristen forståelse av menneskeverdet.

– Kristent synspunkt

– At mennesket står i en kampsituasjon mot ondskap og det som menneske- og samfunnsliv. Det er et grunnleggende kristent synspunkt, sier Sommerfeldt.

DEBATT: SYNES DU "TIL UNGDOMMEN" HØRER HJEMME I SALMEBOKEN? DELTA I DEBATTEN NEDERST I ARTIKKELEN.

Diktet, ”Til ungdommen”, av ateisten Nordahl Grieg, tonesatt av Otto Mortensen, fikk en viktig rolle i sorgarbeidet etter 22. juli i fjor.

Dermed foreslo direktør i Kirkerådet, Jens-Petter Johnsen, at diktet skal inn i den nye salmeboka.

– Jeg var nok den som da hadde et ansvar for å foreslå det, inn i salmeboken. Det er en sang som ble brukt ved en helt bestemt historisk anledning, og som fikk bety veldig mye for folk, sier Johnsen.

– Ikke teologisk nok

Men forslaget har vekket debatt. Både i kirkerådet og bisperådet ble det et knepent flertall for å gjøre sangen til en del av salmeboka.

Motstanderne mener den ikke er teologisk nok.

– Den mangler en begrunnelse i Gud og mangler teologisk overlys, sier Laila Riksaasen Dahl, biskop i Tunsberg.

Avgjøres tirsdag

I løpet av kirkemøtet som nå pågår i Tønsberg skal det avgjøres. Tirsdag skal de 116 delegatene vedta om sangen får plass i den nye salmeboka.

– Jeg kommer til å stemme med stor trygghet på at den skal inn i salmeboken. Den ble sunget etter 22. juli i Oslo domkirke og i Stavanger domkirke, der jeg er biskop, til forsvar for menneskeverdet, sier Erling J. Pettersen, biskop i Stavanger.

Video Minnegudstjenesten: "Til ungdommen" av Nordahl Grieg

'Til ungdommen' ble sunget i domkirken under minnemarkeringen etter 22. juli. Diktet fikk stor betydning i sorgprosessen for mange.

NRK anbefaler

  • - Har ikke råd til å betale Torp

    Jarlsberg Luftsportssenter sier det er umulig for dem å betale et krav på 1,5 millioner kroner fra Torp Sandefjord lufthavn. Torp mener småfly-aktører som bruker kontrolltårnet må betale langt mer enn de gjør i dag for å bruke det. Jarlsberg flyplass er pålagt å kommunisere med tårnet fordi de er i et kontrollert luftrom, men har til nå ikke betalt noe for tjenesten.