Hopp til innhold

"Storebror ser deg" i skjærgården

Råkjøring, tjuvfiske og uvettig oppførsel skal rapporteres, registreres og meldes i politiet. Det er noe av oppskriften for å ivareta verdiene i Norges mest befolkede nasjonalpark.

Åpningen av Færder nasjonalpark ved Verdens Ende
Foto: Tordis Gauteplass / NRK

Klima- og miljøvernminister Tine Sundtoft besøkte båtfolket i Tønsberg lørdag formiddag. Hun ville informere om et samarbeid som skal testes i Færder Nasjonalpark de to neste årene.

Tine Sundtoft

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft håper å øke bevisstheten til alle som bruker nasjonalparken.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

Sammen skal Skjærgårdstjenesten, Statens Naturoppsyn, Kystvakten og Politiet drive økt oppsyn, økt rapportering og intensiv informering.

– Jeg vil at flere blir bevisst på hva som skal til for å bevare naturen. Skal vi ta vare på nasjonalparker, må vi kombinere vernet med fornuftig bruk. Vi må informere om hvorfor vi setter noen regler, slik at alle vet om hva som skal til for at verdiene her skal bevares til de som kommer etter oss, forteller ministeren til NRK.

Båtene er lastet med brosjyrer

Alle etatene har fått brosjyrer. Tre helger i sommer skal de sammen drive intensiv informering til badegjester, båtfolk og fastboende.

– Båt- og friluftsliv er fantastisk. Nasjonalparken er et kjempefint område, men skal det være bra for alle må vi respektere lover og regler og ta mer hensyn til hverandre, forteller Tine Sundtoft.

Flere øyne vil se deg

– Det vil fungere slik at hvis Skjærgårdstjenesten ser uvettig kjøring, så skal de i rapportere til politiet med det samme. Og hvis for eksempel Statens naturoppsyn ser ulovlige fiskeredskaper, skal det rapporteres til myndighetene, forklarer Bjørn Strandli ved Fylkesmannen i Vestfold.

– Vi er nødt til å prøve at flere enn politiet kan se. Ikke ved å overta politifullmakten, men ved å være til stede og informere. Det gjør at vi kanskje kan begrense den uvettige oppførselen som vi av og til ser i skjærgården, legger Tine Sundtoft til.

Flinke over vann. Så som så under vann.

Naturoppsynsmann Egil Soglo

Oppsynsmann i Statens naturoppsyn Egil Soglo synes vi er flinke til å overholde regler over, men ikke under vann.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

Færder nasjonalpark er spesiell siden så mange mennesker besøker nasjonalparken så å si hele året. Andre parker er nokså øde store deler av året.

– Her ute er det folk absolutt hele tiden. Grunnen til at det er en nasjonalpark, er jo fordi det er store nasjonale miljøverdier her. Det er klart at en del av de er sårbare, sier oppsynsmann Egil Soglo.

Han synes folk stort sett er flinke.

– Siden vi har hatt sjøfuglreservater her i mange år allerede, er lokalbefolkningen vant til å forholde seg til regler og ferdselsforbud.

– Men det som gjelder fiskevernbestemmelsene under vann, er det nok litt mer så som så med, innrømmer Soglo.

Politiet vil være mer til stede

Politimester i Vestfold politidistrikt, Rune B. Hansen er beredt på å øke tilstedeværelsen i nasjonalparken.

Politimester Rune B. Johansen

Politimester Rune B. Hansen tror samarbeidet med de andre instansene i skjærgården kan gi gode resultater.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

– Vi har jo båten som er ute stort sett hver dag, og nå blir det økt fokus på nasjonalparken. Vi er beredt på å legge noe mer ressurser her også, slik at det blir et troverdig oppsyn og kontroll.

Han tror at koordineringen sammen med de andre som er i skjærgården, skjærgårdstjenesten, fiskerioppsynet, kystvakta og naturoppsynet kan bidra positivt.

– Jeg tror vi har mye å vinne på å jobbe bedre sammen enn vi har gjort før, sier han.

Han er enig med Soglo om at hummerfisket kan kontrolleres bedre.

– Der er det mye umerka tegner, og fisking utenfor fangsttider.

Kan bli en nasjonal ordning

Koordineringen mellom alle partene som er involvert i forvaltningen av nasjonalparken, er en forsøksordning. Gir den resultater kan modellen bli innført i alle landets nasjonalparker.

– Nå testes det jo ut her i sommer. Jeg har tro på det å samle ressurser. Det blir fort så sektorisert, men å slå seg sammen og se at vi har et helhetlig ansvar for å forvalte en nasjonalpark, tror jeg er et godt utgangspunkt.

Tine Sundtoft deler ut brosjyrer

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft gir ut informasjon om regler som gjelder i Færder nasjonalpark til båt folket på brygga i Tønsberg. Hun ble tatt godt imot.

Foto: Harald Inderhaug / NRK