NRK Meny
Normal

«Stopp kjærestevolden» blir nasjonalt prosjekt

Ungdommer trodde ikke på Live Mehlum da hun fortalte dem hva den gjennomsnittlige seksuelle debutalderen for gutter og jenter er.

Ungdom

FORHOLD: Ungdom Live Mehlum snakket med, hadde mange spørsmål når det gjaldt sex og kjæresteforhold. (illustrasjonsbilde)

Foto: Patrice LAPOIRIE / PHOTOPQR/NICE MATIN

Halvparten av alle voldtekter skjer før både offer og overgriper er fylt 18 år, og mange av dem skjer i nære relasjoner.

Seniorrådgiver Live Mehlum i Reform stilte dermed spørsmålet: Hvordan kan man forebygge dette?

Resultatet ble et pilotprosjekt kalt «Stopp kjærestevolden», hvor de snakket med konfirmanter i Tunsberg bispedømme om forholdet kjærester imellom.

Live Mehlum i svart t-skjorte.

SNAKK SAMMEN: Live Mehlum i prosjektet «Stopp kjærestevolden» råder foreldre til å tenke tilbake på sin egen ungdomstid og å snakke med ungdommen.

Foto: Anette D. Stensholt / NRK

– Vi mener man bør komme inn tidlig i de unges liv og snakke om seksualitet, grenser, verdier og normer, for å forebygge og forhindre dette. Vi har kalt prosjektet «Stopp kjærestevolden», for det er nemlig ofte slik at overgriper er en kjæreste, ekskjæreste, venn eller kamerat. Altså en i nær omgangskrets, sier Mehlum til NRK.

Prosjektet i våres var så vellykket at de nå har fått penger av Justisdepartementet til å gjøre det nasjonalt.

Ser etter faresignaler

Samtalene med ungdommene handlet om hvordan det er å være kjærester, hvordan de ønsker å ha det og hva de ønsker ut av et forhold.

– Det er lettere å identifisere faresignaler hvis man vet hvordan man har lyst til å ha det, sier Mehlum.

Samtalene gikk også ut på det å være på fest, drikke alkohol og hva man skal gjøre dersom den ene parten i et forhold ønsker å ha sex, mens den andre ikke ønsker det.

Trodde ikke på henne

Ifølge Mehlum syns ungdommene det var godt å snakke med voksne om dette.

– Når det kommer til å snakke om følelser, er det vanskelig for mange, særlig for foreldre, å snakke åpent med ungdommene sine. Det handler om å ha nære og gode relasjoner. Det er dessverre ikke alle som har det med ungdommene sine, og da bør de unge få det et annet sted.

Mehlum forteller videre at ungdommene hadde mange spørsmål til dem.

– De tror at alle har sex i 14-15-års alderen. Jeg fortalte dem at debutalderen for gutter er nærmere 18, mens den for jenter er nærmere 17 år. De trodde ikke på det. Det er altså viktig å snakke med dem om at det ikke er alle som gjør det.