Hopp til innhold

«Og god jul til deg også ...»

Nå er bulkedagene her. Vi kjefter og smeller og gestikulerer, irritasjonsterskelen er lav i dagene før jul. Her er trafikkpsykologens tips til en roligere biltur i det som er igjen av førjulstiden.

Montasje

– Det er greit å kjefte litt for seg selv i bilen, og kanskje hytte med neven. Men ikke ta ut aggresjonen i måten du kjører på, sier trafikkpsykolog Pål Ulleberg.

Foto: Montasje: Martin Kierstein/Brit Jorunn Svanes/Øyvind Berge Sæbjørnsen/Bjarne Skjerve/

Det er høy temperatur i pappen hos noen hver i disse dager.

Den store bulkedagen

22. og 23. desember er de store bulkedagene

Foto: Tryg

Pengene flyr, stresset presser på, og for noen kan det kan virke som alle andre er «idioter i trafikken». Det er ikke til å komme unna, i dag og i morgen er de store bulkedagene. Faktisk bulker vi 76 prosent mer enn ellers, viser tall fra forsikringsbransjen.

Slik gjør du det lettere for deg selv

Førsteamanuensis i psykologi ved Universitetet i Oslo, Pål Ulleberg, har forsket på trafikkpsykologi.

Ulleberg finnes det ting du selv kan gjøre for å lette på situasjonen, både for deg selv og andre.

Pål Ulleberg, Førsteamanuensis i psykologi ved Universitetet i Oslo

Pål Ulleberg, Førsteamanuensis i psykologi ved Universitetet i Oslo mener alle har aggresjon i seg, men at vi som regel klarer å legge bånd på oss.

– Først må vi kanskje tenkte: Er det så galt å kjefte litt for seg selv og kanskje hytte litt med neven? Nei, så lenge du ikke tar dette ut i aggressiv kjørestil. Det er det greit å blåse ut litt, sier Ulleberg, men advarer mot å vise fingeren eller lignende – det kan fort utløse aggresjon hos andre.

– Akkurat i dette tilfellet er nok ordtak «If you can’t change the world, change yourself» et godt utgangspunkt, sier trafikkpsykologen som har følgende tips:

  • GJØR DET ENKELT: Mye av sinnet vi opplever skyldes at vi opplever at vi har dårlig tid. Prøv derfor å legge inn litt ekstra kjøretid – det holder gjerne med å starte fem minutter tidligere – det betaler seg i form av indre ro.
  • SKRU NED FORVENTNINGENE: Når du setter deg i bilen – forvent at det oppstår situasjoner som hindrer din fremkommelighet eller som vil virke provoserende. Hindringer vil nesten alltid forekomme, trenger du bruke energi på å bli like sint hver gang slike oppstår?
  • BONUS: Ta det som en positiv overraskelse om du ikke blir hindret eller opplever farlige situasjoner – dette er en bonus og ikke en selvfølge
  • VÆR MODEN: Det å prøve å «ta igjen», ved å kjøre svært nærme bilen som provoserte deg for eksempel, er fristende, men ikke bra, siden du da setter deg selv og andre, også de som ikke var involvert i situasjonen, i fare. Så, tenk på at du ikke skal la andre vippe deg av pinnen slik at andre settes i fare. Da er nok litt bannskap bedre.
  • SPIS: Sørg for jevnlig matinntak. Lavt blodsukker gir lett aggresjon. Men unngå fet mat, det gjør deg sløv og trøtt.
  • BRUK TIDEN TIL NOE NYTTIG: Blir du sittende i kø, utnytt tiden til noe positivt. Et godt tips er ta med lydbøker, og slappe av med denne i køen – da føler du ikke at du kaster bort tiden din.
  • HOLD DEG I RO: Driver du og tråkler i kø, ender du bare opp bakerst i neste kø.
  • TELL TIL TI: Det enkleste for de fleste: tell til 10 og revurder situasjonen. Hvis det ikke fungerer, er sinnemestringskurs en mulighet for de mest sinte av oss

Får frem det verste i oss

Trafikkpsykologen poengterer at de aller fleste av oss opplever å bli sinte i trafikken uten at det nødvendigvis reflekterer at vi selv er aggressive og fiendtlige av natur. Han mener aggresjon er noe vi alle bærer i oss naturlig, men at vi som regel klarer å legge bånd på oss. Men det er noe spesielt med bilkjøring som får frem de verste sidene i oss.

Ulleberg beskriver det å komme frem i trafikken som et knapphetsgode. Når det er lite av noe, utøses lett dårlig oppførsel, fordi vi er flere som vil ha det samme. Bilen gir oss også et beskyttende, anonymiserende skall, som gjør at terskelen for å oppføre seg aggressivt og hensynsløst, blir lavere.

Det hele forsterkes av den begrensede muligheten vi har til å snakke med de i de andre bilene. Der vi normalt ville bedt om unnskyldning hvis vi dulta borti noen, kan vi i bilen kjefte og smelle og fordele skyld.

​ – Trafikken er rett og slett en «flott» arena for å slippe ut litt generelle frustrasjoner – du kan oppføre deg dårlig ovenfor andre og lett stikke av uten at andre vet hvem du e, sier Ulleberg.

Dette irriterer bilistene

En litt uhøytidlig spørreundersøkelse i ettermiddagssendingen bittelille julaften, avslører at dette er noe av det som irriterer mest:

  • Manglende bruk av blinklys
  • Manglende bruk av parkeringslys
  • Hensynsløs filbytting på motorveien
  • Å kjøre for fort i boligfelt
  • Gåendes manglende bruk av refleks
  • Bilister som ikke overholder vikeplikten
  • Sniking i køen

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark