NRK Meny
Normal

«Midgard-skuta» inntar førsteplass

Med over 9400 besøkende de siste månedene, har Midgard historisk senter blitt Vestfolds mest attraktive kulturattraksjon i sommer.

Midgard

ENGASJERTE LYTTERE: Finn Østgård (t.v.) og Kirsten Østgård har kommet til Vestfold fra Brumunddal for å besøke familie. Sammen med Sverre Havstein og Elsa Havstein har de dratt til Midgard historisk senter for å lære om vikingtiden.

Foto: Eva Beate Strømsted / NRK

Ulike arrangementer, foredrag, vikingfestivaler, omvisninger og utstillinger inviterer folk til å prøve, smake og oppleve vikingtiden på nært hold.

Siden mai og frem til i dag har museet hatt over 9400 besøkende.

– Jeg tror at vikingtiden har en stor appell blant folket, både lokalt, men også nasjonalt og internasjonalt. Vi har et veldig aktivt tilbud som gjør publikum deltakende i formidlingen, og det engasjerer, sier Anne Doksrød som er daglig leder ved Midgard historisk senter.

Folk fra hele verden

Anne Doksrød

ØKNING: – Det er en liten økning i år, men sommeren er fortsatt ikke over. Det blir spennende å se mot slutten av året hvor vi ligger an da, sier Anne Doksrød, daglig leder ved Midgard historisk senter.

Foto: Eva Beate Strømsted / NRK

Midgard historisk senter er en del av Vestfoldmuseene IKS. Selskapet har driftsansvar for ti avdelinger i Vestfold, og det er blant disse at «Midgard-skuta» har toppet lista som sommerens mest besøkte museum.

Fra og med mai til og uke 29 har Slottsfjellmuseet hatt 5883 besøkende. Haugar Vestfold Kunstmuseum har kommet på tredjeplass med 5755 besøkende.

– Vi har folk som kommer fra Sør-Amerika, Australia, fra Asia. Mange kommer fra Europa, spesielt fra Tyskland, men de aller fleste kommer fra Østlandet og lokale områder, forteller hun.

En markedsundersøkelse gjennomført av Vestfoldmuseene i 2015 har vist at vikingtiden er det temaet som vekker mest interesse blant publikum i Vestfold. Flertallet svarte i tillegg at vikinger hørte mest hjemme på museum i området.

– Og når folk ble spurt om hvilket museum de ville ha besøkt hvis radius og avstand ikke betydde noe, svarte de Midgard. Det er gledelig, sier Doksrød.

Omvisning

VIKINGTIDEN: Formidler Anna Arnestad forteller om vikingtiden i Vestfold.

Foto: Eva Beate Strømsted / NRK

– Vikingtiden er den beste historien vi har

Etter å ha vært bosatt i Tønsberg-området i 36 år, syntes Sverre Havstein at det var på tide med et besøk. Han har tatt med seg kona, Elsa Havstein, og hennes familie fra Brumunddal.

– Vi er veldig interessert i historie, så det er rart at vi ikke har vært her før. Men det er vellykket og det er et fantastisk område her, sier Sverre Havstein og påpeker at de vil komme tilbake igjen.

Også familien Gundersen fra Moss har besøkt museet. Historie og vikingtid er spennende, mener Arve Tomt Gundersen.

– Det er spennende å se hva som finnes her. Vikingtiden er jo den beste historien vi har, sier han.

Midgard-familie

FAMILIETUR: Familien Gundersen fra Moss har tatt seg turen innom museet på vei hjem fra ferie. Her ser vi Helén Gundersen Løvig (18) (t.v.), Elise Gundersen Jønsson (13), Sunniva Gundersen Jønsson (14) og Arve Tomt Gundersen (47).

Foto: Eva Beate Strømsted / NRK