NRK Meny
Normal

Badeparken-tiltalte: – Jeg er lei meg for det som skjedde med dem

64-åringen som er tiltalt for skuddene i Badeparken i Sandefjord forklarte seg for lagmannsretten i dag. – Jeg har aldri gjort noe galt i hele mitt liv, sa tiltalte.

Knut og Merete Grane

Ekteparet Knut og Merete Grane er to av fire ofre etter Sandefjordskytingen. Den tiltalte 64-åringen sier han er lei seg for det som skjedde med dem.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Den 64-årige sandefjordsmannen står tiltalt for forsøk på overlagt drap mot fire personer i Badeparken, fredag 14. januar i fjor. Tre personer ble truffet av skuddene.

Tirsdag fikk tiltalte komme med sin forklaring i retten. Han måtte gjøre rede for flere ting.

– Jeg er fryktlig lei meg for at dette har skjedd overhodet. Men jeg kan overhodet ikke huske det. Jeg har aldri gjort noe galt i hele mitt liv, sier tiltalte.

– Jeg er ikke den typen som gjør slikt. Når en er tidligere mester på tre meter hold, så bommer en ikke på to meter hold. Det er ikke sannsynlig at jeg kan ha gjort dette. Jeg forstår det ikke, forklarer han.

Han sikter til at han tidligere har vært en konkurranseskytter med rifle og miniatyrgevær.

I Sandefjord tingrett er mannen tidligere dømt til 17 års fengsel for overlagt drapsforsøk, og nesten 1,5 millioner i erstatning til ofrene. Dommen ble anket til lagmannsretten, som behandler saken denne uka.

Da ankesaken mot 64-åringen startet i Agder lagmannsrett i går, nektet mannen straffskyld etter tiltalen.

Ofrene etter skytingen i Badeparken

De fire ofrene i saken ble i Sandefjord tingrett, til sammen tilkjent erstatning på 1.475.000 kroner etter skytingen i Badeparken i fjor.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

– Min epilepsi har spilt meg et puss

Tiltalte forklarte at han har epilepsi og at han noen ganger kan føle seg helt «borte».

– På grunn av min epilepsi kan jeg dessverre ikke gi noen forklaring. Min epilepsi har spilt meg et puss her.

Aktor i saken, Kjetil Baustad Egelie, spurte hvordan tiltalte ville beskrive tilstanden sin den aktuelle fredagen, med tanke på sykdommen.

Tiltalte forklarer at han går på sterke medisiner.

– Etter anfall og slag så er man så skadd i hodet. Jeg vil kalle det levende død. Jeg kan ikke huske at formen min var spesielt dårlig den dagen. Antagelig har det vært i en dårlig fase.

Aktor påpeker at tiltalte, i politiavhør etter skytingen, sa at det var en helt alminnelig dag.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kjetil Baustad Egelie og Harald Stabell.

Aktor Kjetil Baustad Egelie og forsvarer Harald Stabell stilte tiltalte flere spørsmål under sakens andre dag i retten.

Foto: Anette Dotseth Stensholt / NRK

– Viktig å belyse hva han husker

Tiltaltes forsvarer, advokat Harald Stabell, sier at mannen ikke kan forstå at han står bak ugjerningen. Men etter å ha hørt vitneforklaringene og lest dommen innrømmer han at alt tilsier at det er han har skutt.

64-åringen nekter straffskyld, fordi han ikke kan huske noe av skytingen. Spørsmålet om tilregnelighet er sentralt i ankesaken.

I retten i dag ble tiltalte stilt flere spørsmål om hva han husker fra den dagen skuddene falt. Aktor Kjetil Baustad Egelie sier det er viktig å få klarhet i hva 64-åringen husker.

– Jeg ønsker å belyse hva han husker fordi en del av forklaringen hans nå går på at han ikke husker at han har gjort denne handlingen han er tiltalt for, og da er det viktig å belyse hva han for øvrig husker, sier Egelie.

– Hvorfor det?

– Det sier noe om hvor sannsynlig det er at han glemt andre ting, når han husker noe, sier Egelie.

– Man kan ikke huske nøyaktig tidspunkt

De fornærmede i saken har tidligere fortalt at 64-åringen var i parken og skjelte dem ut den aktuelle fredagen, at han gikk, men kom tilbake etter 30 minutter og begynte å skyte mot dem.

Badeparken i Sandefjord

Her skjedde skyteepisoden.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Tiltalte forklarte at han husker å ha gått en tur med hunden sin den dagen.

– Jeg gikk den vanlige turen. Og jeg husker at jeg satte med i stresslessen for å se sport når jeg kom hjem. I sjutiden den fredagen kom politiet de skulle ha våpnene mine, sier tiltalte.

Når gikk du tur, spør aktor.

– Cirka kvart over ni på morgenen. Men det er vanskelig å huske så langt tilbake i tid. Turen tar cirka én time.

Aktor sier da at i forklaringen til politiet sa tiltalte at turen tok en halv time.

– Man kan ikke alltid huske nøyaktig tid på det en gjør. Jeg var senest hjemme kvart over ti.

– Jeg var bare opptatt av å gå tur

Tre personer ble truffet av skuddene 64-åringen ble dømt for å ha avfyrt. To av de skadde ble invalide og vil trenge pleie livet ut etter skytingen.

Ofrene i saken fortalte i går at tiltalte hadde kommet bort til dem i parken og snakket nedsettende til dem, og skjelt dem ut. Mannens forsvarer Harald Stabell stilte i dag tiltalte spørsmål rundt dette.

– Jeg kan ikke si at jeg kjenner dem, men jeg har nok sett dem før når jeg har gått forbi dem. Kan ikke påstå å si at jeg har snakket med dem før, sier tiltalte.

Har du hatt noen spesiell holdning til rusmisbrukerne i den parken, spør Stabell.

– Jeg har sett det har vært folk som bruker den parken. Jeg kan ikke påstå å huske noen voldsomme uttalelser. Jeg har nok hilst på dem noen ganger, men jeg kjenner dem ikke.

Stabell spør videre om noen av personene noen gang har irritert ham.

– Nei, jeg kjenner dem ikke. Jeg var bare opptatt av å få gå turen min.

Morten Støen med revolver

Morten Støen med revolver

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

– Kunne gitt en viss forklaring

Tiltaltes forklaring i retten i dag var som forventet for forsvarer Harald Stabell. Han forklarer hvorfor han stilte spørsmål rundt hans klients innstilling til personene i Badeparken.

– Det var for å høre om han kunne forklare noe rundt hvorfor denne skytingen fant sted overfor disse personene. Hadde han hatt en negativ holdning, at han eventuelt var provosert av dem, så kunne jo det gi en viss forklaring på skuddene. Men, han mener at han ikke har noen spesiell holdning til disse eller noen fiendtlig innstilling til dem, sier Stabell.

– Revolveren var en gave fra en onkel i Amerika

Politiet fant en revolver i mannens hus som de mener ble brukt under skytingen i Badeparken.

– Revolveren var en gave fra en onkel i Amerika. Det var en gave fra 70-årene. Den var gjemt og glemt, forklarer tiltalte.

Politiet fant revolveren i et kott i huset.

– Det er bare et kott vi hiver ting inn i, sier tiltalte.

Det er satt av syv dager til rettssaken, men det ventes at saken blir avsluttet på fredag.

NRK.no følger rettssaken denne uken.