Hopp til innhold

«Hijab–russen» gleder seg til russefeiring

Ikke alkohol, ikke sex, ikke sene netter, men russetid blir det likevel.

Flere ønsker å delta i den norske russefeiringen, men på en litt annerledes måte. Møt "hijab-russen" her

SE VIDEO: «Hijab–russen» er klare for russetida. – Vi gjør det bare litt annerledes, sier russejentene NRK møter.

De er kanskje politiets beste barn i russetiden. Den fornuftige russen, som de kaller seg, er klar for årets russefeiring.

– Russetiden handler ikke bare om drikking, fyll og sex. Jeg er jo russ, og jeg er ikke en som ligger med andre. Jeg kommer også til å være edru hele russetiden. Likevel kommer jeg til å kose meg minst like mye som de andre, sier Sasan Khalid.

Russejenta fra Sandefjord mener at den norske russefeiringen kan bli litt drøy noen ganger. Også overskrifter om voldtekter i russetiden, gjør både dem og foreldrene deres skeptiske.

Hijabrussen

ØNSKER INKLUDERING: Jentene mener at ungdom med innvandrerbakgrunn har blitt mye flinkere til å delta i russefeiringen nå enn før. (f.v. Farah Aburashi, Sasan Khalid, Doha Awla og Mariam Chehadeh)

Foto: HINA ASLAM / NRK

Spør om lov

De fire jentene i russegjengen NRK har snakket med, har alle muslimsk bakgrunn, og de spurte foreldrene sine om tillatelse til å være russ.

– Vi syns det er veldig viktig å bevare den kulturen vi er fra. Samtidig ønsker vi å nyte den nye kulturen vi er en del av nå, sier Doha Awla.

– De (foreldrene, journ. amn.) tenker på det som noe helt vanlig, fordi vi er en del av det norske samfunnet. Vi er oppvokst her og vi har gått på skole med alle de andre norske elevene, fortsetter hun.

– Vi ønsker å være russ for alle venninne våre er russ, og vi ønsker å være inkludert, legger Mariam Chehadeh til.

Alkoholfritt treff

Ingen av jentene skal delta på de store russetreffene som Tryvann, Lillehammer eller Stavanger. Men det finnes i hvert fall ett alkoholfritt treff som de vet om. Det er Russens dag på Tusenfryd.

– De fleste innvandrerruss pleier som regel å få med seg det, sier Sasan Khalid.

– Hva med innvandrergutta?

– Jo, de er også med på å feire russetiden, og noen av dem lar den nok gå litt for langt noen ganger, sier Farah Aburashid.

Jentene mener de har like regler som guttene, men at guttene bryr seg litt mindre enn dem.

– Det er kanskje forventet litt mer av oss, og som jenter er vi nok mer pliktoppfyllende, sier Doha Awla.