NRK Meny
Normal

"Gla'sykkelen" skal lyse opp gatene i Stavern

I år samler Glade dager i Stavern inn gamle sykler og setter de i stand slik at innbyggere og publikum kan låne en når det trengs, forteller leder Kim Kvalvik.

Øyvind Rasmussen (til v) og Kim Kvalvik

Øyvind Rasmussen (til v) og Kim Kvalvik forbereder Stavern på glade sykkeldager.

Foto: (Privat)

– Vi skal male syklene så Stavern-gule som vi klarer, sette dem på bestemte steder til fastboende og turister til fri benyttelse. Ingen registrering, men vi har hundre prosent tillit til at de brukes til sitt formål og at de settes på plass etter bruk, forteller leder Kim Kvalvik.

De håper på å sette ut rundt 20 sykler, og de har allerede fått inn noen.

– Det skal være et håndterbart antall og skal ikke forsøple byen, men vi håper vi når 20 sykler slik at vi får en gulere og grønnere by i sommer, sier Kvalvik.

Glade dager har inngått samarbeid med noen lokale forretninger for å få en teknisk gjennomgang.

– Syklene må jo være forsvarlige å bruke og sprayet med riktig farge, slik at "gla' sykkelen" blir tilgjengelig for alle i sommer, forteller Kvalvik.

Lån over natta

Det er ikke noe problem ifølge Kvalvik. Du kan sykle hjem på kvelden og tilbake dagen etter.

– Poenget er bare at du setter den tilbake på en av de plassene vi annonserer hvor er, slik at den er tilgjengelig for folk slik at de kanskje lar bilen stå, sier han.

– Er det noen som passer på hvem som tar disse syklene, for eksempel etter en fuktig kveld på byen?

– Vi har ingen kontroll på det, så vi forutsetter at de som tar syklene er skikket til å føre sykkel og har nødvendig sikkerhetssutstyr i orden. Det er en tillit vi har til dem som bruker syklene våre, sier Kvalvik.

Folk hyller ideen

Ideen om de gule syklene har blitt mottatt utelukkende positivt fra folk.

– Vi er en tilrettelegger for positive aktiviteter gjennom sommeren, og da ideen kom tente vi med en gang. Tilbakemeldingene vi har fått har vært veldige hyggelige. Jeg vil nesten si at folk hyller ideen, sier Kvalvik.