«Det nye Osebergskipet» satt fast

Onsdag fikk kongen og dronningen gleden av å være med på sjøsettingen av «det nye Osebergskipet», «Saga Oseberg».

Et av høydepunktene på kongeparets program under vestfoldbesøket, er sjøsettingen av «det nye Osebergskipet».

Jobbet til langt på natt

Vikingskipet er bygget etter tradisjonelle metoder, og originalen er skipet som ble funnet i en gravhaug på Oseberg i Slagendalen utenfor Tønsberg i begynnelsen av forrige århundre.

Skipsbyggerne hamret og oljet og tjæret til langt ut i sommernatten for å gjøre skipet klart til å settes ut på vannet.

Satt fast under sjøsetting

Men til tross for gode forberedelser gikk ikke sjøsettingen helt knirkefritt. Tross iherdig hjelp fra havneoppsynets båt, var vikingskipet tilsynelatende ikke til å rikke.
Først da akterenden ble jekket opp noen ekstra hakk, gled hun ut i vannet – og holdt seg flytende.

Kongen viste stor interesse det arbeidet som er nedlagt for å lage «Saga Oseberg». Prosjektleder Geir Røvik orienterte og om byggeprosessen og viste det båtinteresserte kongeparet rundt.

– Vi har fått et sjødyktig Osebergskip, sa kongen i sin tale rett før det grasiøse skipet tok vannet, og han har sine ord i behold.

Med bryggevandring, sjømannskor og vikingskip, sto tønsbergbesøket så absolutt i sjøfartens tegn. Og som ved de andre stoppene langs vestfoldkysten, ankom de kongelige gjestene i kongeskipet Norge.

100 år gammel hedersgjest

Klara Fjærende fra Tønsberg var hedersgjest da kongen var på besøk, på Klaras 100-årsdag.

Den spreke kvinnen fra Tønsberg sier hun selvsagt gledet seg stort til å møte kongeparet, og hadde tatt oppstilling i god tid.

Klara forteller til NRK.no at hun kjenner seg frisk og grei, og at det selvsagt er den største bursdagsgaven hun har fått, både å bli 100 år og å få hilse på kongeparet.