– Viktig at foreldrenes ambisjoner ikke bobler over

TØNSBERG (NRK): Mange lar seg rive med av store mesterskap som OL og Paralympics.

Barn og unge på ski.

GOD OPPFØRSEL: Idrettsungdom NRK har snakket med synes mange foreldre bør bli mer obs på hvordan de oppfører seg på idrettsarrangementer. (illustrasjonsbilde)

Foto: Berit Keilen / SCANPIX

Fagansvarlig for idrettsfag i Norges idrettsforbund, Mads Andreassen, minner om at det i disse tider er viktig at foreldrenes ambisjoner ikke bobler over.

– Mange, både voksne og barn, ser sine helter på tv, og flere foreldre drømmer om å se sitt barn stå øverst på pallen en gang. Det er når disse ambisjonene bobler over, at vi voksne må være kloke og støttende, sier Andreassen.

I den forbindelse mener han det er et behov for å spre Olympiatoppens ni råd for hvordan man kan være en god idrettsforelder:

– Hadde alle fulgt disse rådene, hadde det ikke vært behov for dem. De setter ord på hvordan vi ønsker å ha det i barneidretten. De aller fleste bidrar fantastisk til det, mens andre lar ambisjonene dra litt av gårde, sier Andreassen til NRK.

– Kjefting skaper ikke glede

Rektor ved Wang Toppidrett i Tønsberg, Fredrik Aukland, synes alle idrettsklubber i landet bør forholde seg til Olympiatoppens råd.

– Det blir et stort engasjement blant foreldre under store mesterskap. Idretten fenger, mange foreldre opplever kanskje å ville komme i god form selv, og noen blir litt for ivrige på sine barns vegne, sier han.

Fordi det er ulike retningslinjer i ulike idrettsmiljøer, synes Aukland det er viktig med råd som idrettsforeldre over hele landet kan forholde seg til.

– Foreldrenes tilstedeværelse og interesse er viktig. Men så er det ikke alle som helt vet hvordan de skal oppføre seg, og har store ambisjoner på egne barns vegne. Derfor er det greit med disse rådene. Det er viktig at klubbene formidler dette ut til foreldregruppene. Da slipper man ubehagelige episoder som skader miljøet barna er i.

Han mener glede skal være i fokus, og at gleden fort uteblir hvis foreldre står på sidelinjen og kjefter på eller kritiserer trenere, andre foreldre eller barn.

Fredrik Aukland utenfor skolen.

KUNNSKAPSDELING: Fredrik Aukland oppfordrer idrettsforeldre til å dele kunnskap, til og med smøretips. – I lavere alder er det fint å samarbeide. Da sparer man tid og penger, og man kan gjøre hverdagen enklere i en sport som krever mye kunnskap, sier han.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

– Respektløst å skjelle ut smørerne

Hermann Mobråthen (16) og Stella Kval (17) ved idrettsskolen i Tønsberg, er begge aktive på ski. De har sett flere eksempler på dårlig oppførsel blant foreldre på ulike arrangementer.

– Ved for eksempel smørebom er det respektløst å skjelle ut smørerne, som ofte stiller opp frivillig, sier Kval.

– Jeg har sett foreldre som står med barnet før start og forteller dem hvordan de skal gå rundt hele løypa, og så står og skriker på dem underveis. Noen får kjeft når de kommer i mål hvis de ikke har fått bra nok plassering. Det har jeg sett helt ned i 8-års alderen, og det er ikke sånn det skal være. En skal ikke tenke på resultater når en er så ung, sier Mobråthen.

Tenåringene råder foreldre til å komme med positive tilbakemeldinger, heie på andre, og ikke forvente mer en barnets beste.

– Jeg vil i hvert fall at min pappa eller mamma hjelper andre, så også de får en god opplevelse. Da vet jeg at det kommer i retur til meg hvis jeg trenger det noen gang, sier Kval.

Herman Mobråthen og Stella Kval.

HAR REAGERT: Herman Mobråthen og Stella Kval har kun positive erfaringer med egne foreldre, men har sett eksempler på foreldre som ikke oppfører seg som de bør. – Det blir for dumt å bli skreket til og skjelt ut rundt i løypa, sier Mobråthen.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK