Hopp til innhold

– Vi skal alle møte døden

Lege Arne Bredvei mener alle bør ha gjort seg opp noen tanker i forhold til hvordan man ønsker at avslutningen på livet skal være.

Ung hånd holder en gammel hånd

Lege Arne Bredvei mener alle bør ha gjort seg opp noen tanker i forhold til hvordan man ønsker at avslutningen på livet skal være.

Foto: Colourbox.no

– I det øyeblikket man som lege eller fagperson opplever at man forlenger en dødsprosess, så må man begynne å tenke på om det man gjør er riktig, sier lege Arne Bredvei.

Denne uken viste NRK Brennpunkt dokumentaren «Den siste reisen» – om 41 år gamle Siv Tove Pedersen som valgte å reise til Sveits for å avslutte livet.

Hun var veldig syk, og for å unngå en langsom og smertefull død – valgte hun å få aktiv dødshjelp i utlandet.

Her i landet er slike handlinger ulovlig, og når døden nærmer seg er det ofte leger som tar avgjørelsen om medisinbruk og gjenopplivingsforsøk.

Å forlenge dødsprosessen

– Problemet vårt er at vi har en del kunstige midler som vi kan ta i bruk for å holde liv i et menneske, men man må på en måte ta et standpunkt i forhold til hvordan man skal forholde seg til folk i avslutningen av livet med verdighet, sier Bredvei.

Hvor mye kan pasienten og pårørende velge selv?

– Pasientens tanker og vilje påvirker helt klart vårt møte med det, også rent medisinsk. Noen har skrevet i testamentet sitt at de ikke ønsker å bli holdt i live unødvendig.

– Vi skal alle møte dette

Bredvei mener det er fornuftig å gjøre seg opp noen tanker på forhånd, også før man ligger på dødsleiet.

– Vi skal alle møte dette en gang og man kan ikke vite når. Det å ha tenkt litt på hva en selv ønsker er fornuftig. Jeg for min del håper jeg skal slippe unna uten for mye lidelse, og at det skal gå fort, men jeg har selvfølgelig ingen garanti for det. Det å ha snakket med sine pårørende om disse tingene tror jeg er viktig.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark