– Vi må frakte flyktningene til Norge

– Sett opp båter til Middelhavet og frakt syriske flyktninger hit til Norge. Det er oppfordringen til norske myndigheter fra SV-politiker Hiam Al-Chirout i Larvik. Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik sier det kan være et alternativ.

Hiam Al-Chirout tar med klær og kosedyr til flyktninger

Hiam Al- Chirout ser etter bamser som kan trøste en liten gutt eller jente som er på flukt. Hun viser fram to lagerrom i Larvik med innsamlet klær, sko, tepper og leker. Tingene tilhører den humanitære frivillige organisasjonen Save life, som hun er engasjert i. Klær tar hun med.

Lørdag 5. september dro hun og sønnen (29) til den greske øya Lesvos. Der skal de gi flyktninger og migranter vann, mat og medisiner.

– Jeg kan språket og kan snakke med dem. Jeg kan gi dem råd og kanskje håp, hvis de skal til Norge, sier Hiam Al -Chirout som til Norge fra Syria i 1991.

Hiam Al-Chirout

Kosedyr og klær og annen hjelp skal Hiam Al-Chirout gi flyktningene på Lesvos.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Klarer ikke sove

Hittil i år har 351 000 flyktninger og migranter risikert livet ved å ta sjøveien til Europa, viser tall fra International Organization for Migration. Ifølge Røde Kors kommer flyktningene til Hellas hovedsakelig fra Syria, Afghanistan, Somalia, Eritrea og Nigeria. Mange dør under overfarten.

Bildet av liket av den tre år gamle gutten på en strand i Tyrkia har brent seg inn.

– Jeg fikk mareritt. Sønnen min vet at jeg ikke kan roe meg før jeg har gjort en innsats. For jeg klarer ikke sove nå, sier Hiam Al-Chirout.

Skip til Norge

Borgerkrigen i Syria har drevet fire millioner mennesker på flukt. Hun mener Norge bør sende skip til Middelhavet for at syriske flyktninger som har kommet til Italia, Hellas eller Tyrkia kan fraktes direkte til Norge.

– Min drøm er at Norge gjør dette. Vi må ikke bare ta opp lik fra havet, men hjelpe flyktningene hit til Norge, sier hun.

I 1999 fraktet Bondevik-regjeringen 6000 flyktninger fra Kosovo til Norge.

– Men ser du ingen problemer med løsningen din?

– Jeg tenker ikke på det. Jeg tenker at vi må hjelpe her og nå, sier hun.

Bondevik-støtte

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) mener Norge må hjelpe, og at løsningen med å frakte flyktninger fra Middelhavsområdet til Norge kan være aktuell.

– Det viktige er at storting og regjering bestemmer seg for et antall flyktninger, slik vi gjorde. Så bør den best egnede transportløsningen velges. Dessuten må dette samordnes med andre europeiske land og land i regionen, sier Bondevik.