– Det ser ut som vi har gjort en feilvurdering

Det er ledelsen ved Berg fengsel som bestemte at den 32 år gamle sexforbryteren skulle innvilges permisjon. – Det ser ut som vi har gjort en feilvurdering, sier kriminalomsorgen.

Erling Fæste

Assisterende regionsjef i Kriminalomsrogen region Sør, Erling Fæste, innrømmer at de kan ha gjort en feilvurdering da de lot 32-åringen slippe ut på perm.

Foto: MMS-foto

Onsdag pågrep og siktet Vestfold politidistrikt en 32 år gammel mann for voldtekt og seksuell omgang med en 15 år gammel jente.

Mannen forgrep seg på jenta samme dag som han fikk permisjon fra Berg fengsel i Vestfold. 32-åringen soner nå en dom på ni års fengsel for seksualforbrytelser, blant annet begått mot 13 jenter, opplyser politiet.

– Da han fikk permisjon fra fengselet i morges kjørte han direkte for å treffe jenta. De kjørte videre til et skogholt i Re kommune, der voldtekten skal ha skjedd, sier politiadvokat Lise Dalhaug Øhrling i Vestfold til NRK.no.

– Vi er svært lei oss

I januar neste år har 32-åringen sonet seks år av dommen på ni. Mannen har hatt permisjoner over lengre tid, studerer og har også vært underlagt behandling.

– Vi er svært lei oss for dette. Den siktede er på slutten av en lengre dom og da har han kommet så langt i soningen at det er vår plikt å vurdere soning. I dette tilfelle har det vært snakk om hjemmesoning med oppfølging fra friomsorgen, sier assisterende regiondirektør i Kriminalomsorgen region Sør, Erling Fæste til NRK.no.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Berg fengsel

Den voldtektssiktede 32-åringen fra Ålesund hadde sonet seks år av dommen ved Berg fengsel i Vestfold.

Foto: NRK

Innrømmer feilvurdering

Det var venner av fornærmede som varslet politiet kort tid etter voldtekten. Den siktede nekter straffskyld.

– Mannen har ikke hatt tilgang til internett i fengslet, men har det ved skolen, men der er de underlagt kontroll. Vi tror kontakten med jenta via internett kan ha foregått ved en tidligere permisjon, sier Fæste.

Hva tenker du om denne saken?

– Vi treffer vanskelige beslutninger når vi vurderer soningsprogresjon. Vi prøver å beskytte samfunnet samtidig, så det er vanskelige vurderinger vi treffer. Dessverre viser det seg at det kan se ut som vi har tatt feil i dette tilfellet, sier han til NRK.no.

Vil ikke motsette seg varetekt
Tor Even Gjendem

Forsvarer for den siktede 32-åringen, Tor Even Gjendem, sier hans klient ikke vil motsette seg varetektsfengsling.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

32-åringens forsvarer, Tor Even Gjendem, sier at hans klient ennå ikke er avhørt om voldtekten.

– Dette kom opp igjen i dag etter at politiet hadde avhørt den 15 år gamle jenta på nytt, sier han.

Gjendem vil treffe sin klient i morgen da hans klient vil bli fremstilt for varetektsfengsling. Han har bedt om at dette skjer ved såkalt kontorforretning, det vil si at en dommer tar stilling til fengslingen uten at siktede, forsvarer eller aktor er til stede.

– Min klient kommer ikke til å motsette seg varetektsfensgling, sier forsvareren.

Voldtok seks jenter

Dagbladet kjenner til at Ålesund-mannen i 2007 ble dømt til ni års fengsel for overgrep mot totalt 13 jenter, hvorav åtte var mindreårige. Seks av jentene ble voldtatt, mens sju ble utsatt for andre brutale sexovergrep i 2005-2006.

Også ofrene i den fem år gamle saken ble oppsøkt av mannen på nettet, via MSN og Blink. Med falsk identitet lokket han jentene blant annet med filminnspillinger og utsikter til store pengeutbetalinger og manipulerte dem til grove seksuelle handlinger.

Ifølge retten ble de fleste overgrepene planlagt og systematisk forberedt over tid.Tiltalen mot den da 27 år gamle mannen omfattet i alt 22 punkter, blant annet pengeutpressing og trusler i tillegg til selve overgrepene, skriver Dagbladet.

Mannen vil bli fremstilt for varetektsfengsling fredag.

Sedelighetsgruppen ved Vestfold politidistrikt etterforsker overgrepet.

NRK.no følger denne saken videre.