– Vi er sterkt preget

Helikoptermiljøet i Norge er lite. Ved helikopterskolen European Helicopter Center i Sandefjord kjente mange av de involverte i dødsulykken i Buskerud.

Trond Øvland og Atle Solum ved European Helicopter Center

Trond Øvland og Atle Solum kjente de omkomne i helikopterulykken.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Dagen etter dødsulykken på Sollihøgda i Buskerud, der to menn omkom og en er alvorlig skadet, er instruktør Trond Øvland ute og flyr.

– Det er alltid godt å komme seg opp i helikopteret. Men flyturen i dag var spesiell. Det er litt dårlig vær, og vi måtte fly lavt. Da gjør en seg noen tanker når en ser en høyspentledning, sier Øvland.

Mistet to kolleger

Trond Øvland flyr helikopter

Trond Øvland fløy helikopter dagen etter ulykken.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Helikopterskolen arrangerer en samling for piloter, instruktører og studenter i dag.

– Vi skal prate og tenke litt høyt rundt det som har skjedd. Vi skal gå gjennom hva vi gjør for å unngå at slikt skal skje, og hva vi kan gjøre sammen med andre for å gjøre helikopterflyvning blir enda sikrere, sier Øvland.

Både Øvland og daglig leder for helikopterskolen European Helicopter Center, Atle Solum, kjente de omkomne, og de kjenner mannen som er hardt skadet.

– Vi har mistet to kolleger som vi kjenner. Samtidig er en hardt skadet. For oss er dette forferdelig trist. Vi preges sterkt, sier Solum.

Vil lære av ulykken

Han sier målet nå er å lære av ulykken.

– Vi er jo i en bransje hvor alt kan skje. For vår skole er vi ekstremt opptatt av at vi har en svært høy sikkerhet. Vi er opptatt av å kunne gjøre lærdom ut av de ulykkene som skjer, men årsaken til denne ulykken er jo ikke kjent enda.

– Hvor trygt er det å være helikopterpilot?

– Vi mener det er trygt. Det er selvsagt utsatt for en risiko, men det skal være trygt om man planlegger godt og ikke tar unødige sjanser. Vi har trygge og gode helikopter, og vi har et stort fokus på sikkerhet, sier Solum.