– Vi er jo småbarnsforeldre, alle må jo vike for oss

Problemet med barnevogner på kafé handler muligens mest om norske foreldres arroganse, mener pappablogger.

Barnevogner

SOSIALE: Dagens moderne foreldre ønsker å være sosiale selv om de har barn.

Foto: Karin Grønn Madshus / NRK

Det startet med en lapp i en kafé på Røa i Oslo med beskjed om at det ikke var lov til å arrangere barselgruppe i kafeen uten samtykke eller reservasjon. Lappen førte til harme blant barselgrupper og småbarnsforeldre på Røa. Lappen ble først omtalt på Mammanett.

Dette fikk pappablogger Peter Kihlman fra Larvik til å reagere. På bloggen «Pappahjerte» skrev han innlegget «Kafeen som hater barn».

«En kafé som henger opp en lapp der man ber om at barselgrupper sier fra før de kommer på besøk? Noe så provoserende! Det er det frekkeste! Eller, nei vent nå litt, selvfølgelig er det ikke det», skriver Kihlman på bloggen.

Kihlman, som selv er småbarnspappa, mener småbarnsforeldre har like stor rett til å gå på kafé som alle andre, men at de likevel bør ha forståelse for at små barn kan være til bryderi for andre.

Pappahjerte

TRAFF EN NERVE: Peter Kihlman, mannen bak bloggen 'Pappahjerte' er overrasket over responsen på blogginnlegget.

Foto: Linn Løkken / NRK

Foreldrenes arroganse

– Man dytter litt barna foran seg også er det litt sånn: vi har rett til alt. Vi er jo småbarnsforeldre. Alle må jo vike for oss. Den mentaliteten tror jeg det er mange som irriterer seg over. Man kan jo lure på om det er barna som er problemet eller foreldrenes oppførsel og væremåte, sier Kihlman.

Med over 150 000 visninger av blogginnlegget er det ingen tvil om at Kihlman truffet en nerve. Selv er han overrasket over responsen.

– Jeg hadde ikke trodd at det skulle bli så mye lest.

Laster innhold, vennligst vent..

Barn viktigere enn noensinne

Ivar Frønes, sosiolog og professor ved Universitetet i Oslo, mener at det forventes større aksept for å ha med barna de fleste steder nå sammenlignet med tidligere.

– Hadde dette vært for en del tiår siden i Norge, hadde ingen hatt denne diskusjonen. Barna har en mye sterkere posisjon nå enn før. Det er jo barna som skaper familien. At norske kafeer sier at barna ikke skal være der på visse tidspunkt, er mer et praktisk problem og handler ikke om barnefiendtlighet, sier han.

Barns plass i det norske samfunnet har også ifølge Frønes en sammenheng med at det i dag er store krav til hva barn skal lære og at barna er blitt familiens prosjekt. Moderne foreldre er veldig bevisste på hvor viktig barnas første leveår er.

Hyggelig med barn på kafé

HYGGELIG: Silje Haavik og Kennie Boysen synes det er hyggelig med barn på kafé, men at det også er greit å gå et annet sted for å kunne føre en samtale uten å bli avbrutt hvis det er mye barn på kafeen.

Foto: Karin Grønn Madshus / NRK