Hopp til innhold

– Vi er i live, du må få oss ut

Kurt Lydersen fra Sandefjord har endelig fått kontakt med familien.

Kurt Lydersen
Foto: Privat/AFP

– Vi er i live, det er helt jævlig her. Du må få oss ut, er det eneste datteren til Kurt Lydersen rakk å si til faren sin på telefon.

Datteren ringte rett før klokka ni i morges, fra en satellitt-telefon.

– Nå er jeg så letta. Men de har ikke mat og ikke vann, så situasjonen er vanskelig. Nå skal jeg ringe ambassaden i Manila og pushe på dem, de må få jentene mine ut, sier Lydersen til NRK.no

– Vet ikke om de er skadet

Lastskip slengt på land i Tacloban på Filippinene
Foto: ROMEO RANOCO / Reuters

Lydersen hadde bestemt seg for å reise til Filippinene da telefonen kom i morges. Nå avventer han, men sier han fortsatt ser det som en stor mulighet at han reiser ned for å hente kona og datteren hjem.

– Det var en veldig kort samtale, så jeg vet ikke om de er skadet eller noe. Det eneste jeg vet er at de har det forferdelig, sier Lydersen.

Han og de tre sønnene har vært hjemme og levd i uvisshet siden tyfonen traff Filippinene fredag. De har saumfart internett, sosiale medier og alle mulige nettsider som kunne tenkes å ha informasjon om kona Nina og datteren Lisa Emilie.

– Jeg har ikke sovet på noen døgn, jeg er fryktelig sliten.

Kurt Lydersen føler de norske myndighetene har vært defensive i forhold til å få ut nordmenn som er på Filippinene og er rammet av tyfonen. Nå har han fått nytt håp om hjelp

– Nå må de hjelpe oss, nå vet vi det er liv, sier Lydersen.

Klarer å redegjøre for de fleste

Den norske ambassaden i Manila får mange henvendelser angående nordmenn i de tyfonrammede områdene på Filippinene. Ambassaderåd Knut-Are Okstad opplyser at de fleste blir redegjort for.

– Vi får mange henvendelser og bekymringsmeldinger fra pårørende og familiemedlemmer, og vi klarer å redegjøre for de aller fleste, sier ambassaderåd Okstad til NTB.

Han understreker at ambassaden prøver å svare så raskt som overhodet mulig, men det er veldig store områder som er rammet av tyfonen og at ødelagt infrastruktur og kommunikasjonslinjer gjør det vanskelig å få kontakt.

– Det kan derfor ta en tid før vi får høre fra nordmenn som er i disse områdene. Vi har fått fantastisk hjelp fra den norske kolonien her. De stiller opp og ringer sine nettverk og kontakter samtidig som vi spiller på vårt nettverk som lokale
myndigheter, FN-kontakter, og offentlige og frivillige organisasjoner, sier Okstad

– Røde Kors jobber på spreng

– Vi har Røde Kors team inne i de rammede områdene, men vi har ennå ikke fått kartlagt omfanget av hjelpen de trenger, sier Bjørn Hjalmar Andersen, daglig leder ved Røde Kors Vestfold.

Andersen forteller at Røde Kors på Filippinene jobber på spreng med å redde liv, søke etter overlevende og gi hjelp til de som er kommet til evakueringssenterene. Veiene inn til mange av områdene som er rammet er blokkert av trær, strømledninger som har falt ned og ødeleggelser på selve veien. Det har også kommet rapporter om jordskred som følge av tyfonen.

– Det vil ta dager å få ryddet veiene slik at nødhjelp kan komme fram til de som trenger det aller mest, sier Andersen.

I løpet av de neste dagene sendes det inn nødhjelp fra våre Røde Kors sitt lager i Kuala Lumpur. Utstyret inneholder blant annet 10 000 presenninger, 20 000 sammenleggbare vannkanner, 4700 pakker med hygieneartikler, vanntanker og to store midlertidige lagerhaller.