Hopp til innhold

– Vet ikke nok om nye saker

TØNSBERG (NRK): Innsatte ved Berg fengsel har stemt til stortingsvalget, men synes ikke de har fått nok informasjon.

Forhåndsstemming i Sem fengsel

Innsatte som ønsket det, kunne tirsdag stemme i Sem fengsel. Valgfunksjonær Grete Wallumrød (til høyre) fra Tønsberg kommune passer på at alt går riktig for seg.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

– Det er allmenn stemmerett i Norge. Da burde all relevant informasjon være tilgjengelig for innsatte også, sier mannen i Berg fengsel som soner en dom for grovt ran.

De fleste innsatte i Berg fengsel, som har lavere sikkerhetsnivå, har en lengre straff og soner siste delen av dommen her.

Får ikke bestemme tv-program

Alle norske statsborgere i fengsler kan stemme ved stortingsvalg. Mandag kunne innsatte i Berg fengsel forhåndsstemme. Tre menn NRK snakket med, savnet mer informasjon før de skulle stemme.

– Jeg synes det var vanskelig å velge. Jeg hadde ikke informasjon om nye saker som var tema, sier denne mannen som endte med å stemme samme parti som forrige gang.

Han sier han ikke har tv på rommet og må dele en tv med 17 andre. Fengselet har radio og aviser, men han kommer ikke inn på flere nettaviser, fordi de er blokkerte. Sosiale medier får de heller ikke lov å være på i fengselet.

En annen innsatt savner å lese partiprogrammene.

Tore Merkesvik i Berg fengsel

Fengselsleder Tore Merkesvik i Søndre Vestfold fengsel mener de innsatte på Berg har fått tilstrekkelig informasjon til å stemme.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

– Får nok informasjon

Fengselsleder Tore Merkesvik i Søndre Vestfold fengsel sier politikere tidligere har hatt debatt i fengselet, men ikke i år.

Han mener innsatte i fengselet, som har lavere sikkerhetsnivå, får nok informasjon når de er på skolen, i permisjon eller via radio og aviser, selv om de ikke får være på sosiale medier av sikkerhetsmessige årsaker.

Men han innrømmer at politiske debatter ikke er like lett å få med seg hvis den innsatte ikke har tv på rommet.

– Det er begrensa mulighet til tv-titting. På fellesrommene er det tv og der er det flertallet som bestemmer, sier Merkesvik.

– Men har de nok grunnlag for stemme?

– Ja, jeg mener det. Vi har heller ikke opplevd at de innsatte har etterspurt informasjon i forkant av valget, sier Merkesvik.

Mye tid til å se på tv

I høyrisikofengselet Sem fengsel har de innsatte tv på cella. En 33 år gammel innsatt der følte at han aldri hadde vært så forberedt noen gang til et valg som nå.

– Jeg har iallfall nok dødtid her til å se på tv. Så jeg får med meg mer her enn på utsiden av murene, sier han.

Denne uka stemte han. To besøksrom på seks kvadrat i fengselet var gjort om til henholdsvis valglokale og stemmeavlukke. Valgfunksjonærer fra Tønsberg kommune sørget for at forhåndsstemmingen kunne gjennomføres i fengselet.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark