NRK Meny
Normal

– Har forsynt Vestfold med narkotika lenge

Narkotikabanden med litauisk tilknytning som politiet har avslørt i Vestfold, var med på å forsyne fylket med amfetamin. Det mener politiet.

Kjell Abrahamsen

TIL FYLKET: Politiinspektør og leder for felles kriminalseksjon i Vestfold, Kjell Johan Abrahamsen, mener at store deler av narkotikaen de har beslaglagt var ment for Vestfold-markedet.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

NRK fortalte i går at totalt 27 personer er sikta i saken som dreier seg om betydelige mengder narkotika.

Kjell Johan Abrahamsen, politiinspektør og leder for felles kriminalseksjon i Vestfold, mener at politiet har strupet en viktig innførselsåre som har forsynt Vestfold med narkotika i lang, lang tid.

Han er av den klare oppfatning at Vestfold ikke bare har vært et transittsted.

– Dette litauiske apparatet har forsynt store deler av Østlandet med narkotika. Men vi mener det er helt åpenbart at deler av dette var ment for Vestfold-markedet.

Tilgjengelighet fra utlandet ikke årsaken

Vestfold har både flyplass med internasjonale ruter og fergeforbindelser til utlandet. Abrahamsen tror likevel ikke at det er én av årsakene til at litauerne valgte å etablere seg i nettopp Vestfold.

Det er mange andre steder som er i samme situasjon uten at det har påvirket dem på den måten. Det dreier seg mer om at det har vært slik over tid. Mange har fastpunkter her i fylket. Selv om disse personene kanskje ikke gjør noe kriminelt selv, blir de kontaktpersoner når kriminelle kommer hit, forklarer Abrahamsen.

Politiinspektøren er ikke overrasket over at det fantes et slikt miljø i Vestfold.

– Kriminelle litauere er et stort problem for Norge og her i Vestfold, så det kom ikke som noen overraskelse, sier han.

Langvarig arbeid

Politiet har gjennom «omfattende arbeid på tvers av politidistrikter» – i over ett år – klart å pågripe det de mener er sentrale personer i alle ledd av et større narkotikanettverk.

15 nordmenn siktet i operasjon Rubicon

STORT NETTVERK: Totalt 15 nordmenn er siktet i forbindelse med operasjon «Rubicon».

Foto: NRK

Ifølge politiet er det både norske og litauiske statsborgere i nettverket, som politiet mener har forsynt store deler av Norge med amfetamin i en årrekke.

Politiet vil ikke si eksakt hvor mye narkotika som er beslaglagt, men Abrahamsen sier det er betydelige mengder amfetamin og hasj.

Målet for politiet nå er å ta ut tiltale mot de involverte i løpet av høsten.