NRK Meny
Normal

– Vestfold er nok utsatt

Kriminalitet i arbeidslivet er økende og Vestfold har klare utfordringer, ifølge Fylkesmannen i Vestfold.

Byggebransjen

SVART ARBEID: Det er lite statistikk over arbeidskriminalitet i byggebransjen, men ifølge fylkesmannen er det ingen tvil om at arbeidskriminaliteten øker.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

Vestfold vil bli et foregangsfylke innen bekjempelse av arbeidskriminalitet.

– Vi har et stort byggemarked og vi ligger strategisk til. Det er ganske mange utenlandske arbeidere her og det er ikke alltid alle har alt på stell for å si det som det er, sier Elisabeth Rui.

Hun viser til at det er flere større utbyggingsprosjekter i Vestfold på gang, både i offentlig og privat sektor – noe som gjør utfordringen med svart arbeid større.

– Det skjer veldig mye i Vestfold og det er mange byggeprosjekter.

Bedre tipsportal

Elisabeth Rui

Avdelingsdirektør hos Fylkesmannen, Elisabeth Rui.

Foto: Rune Jensen / NRK

I samarbeid med Arbeidstilsynet, Politiet, Skatt Sør, Nav, NHO og LO vil de blant annet satse på bedre samordning av tipsene som kommer inn til de ulike etatene.

Det er lite statistikk over arbeidskriminalitet i byggebransjen, men ifølge Rui er det ingen tvil om at arbeidskriminaliteten øker.

– Alle etatene sier at problemet er stort og at det er økende. Alle som jobber i denne bransjen sier at det skjer mye rart.

De har søkt om tilskudd til prosjektet, og vil blant annet satse på en bedre tipsportal.

– Det er ofte sammenhenger. Er du på en arbeidsplass med dårlig sikring og uten id-kort kan det fort hende at det er skattemessige problemer også. Ting henger ofte sammen, så her må alle etatene følge opp, forklarer hun.

Positiv

Byggmester Ola Blom i OKK Entreprenør er svært positiv til prosjektet. Hans bedrift har tatt flere grep for å hindre arbeidskriminalitet.

– Vi har veldig strenge kontrakter og avtaler med alle vår underentreprenører, forteller han.

Har byggebransjen fått et ufortjent dårlig rykte?

– Både ja og nei. Vi har hatt stor arbeidsinnvandring, noe som er veldig positivt for næringen. Uten den hadde vi ikke klart å gjøre de oppgavene vi skal gjøre. Men i kjølvannet av det har det dessverre også kommet inn en del useriøse og kriminelle aktører som da bidrar til at bransjen blir sett på som useriøs.