NRK Meny
Normal

– Veldig viktig å tenke på matinntaket i jula

Det er velkjent at det er viktig å tenke på hva man spiser mellom nyttår og jul for å unngå for stor vektøkning. – Men det er nok like viktig å tenke på hva man spiser i løpet av jula, sier professor Jøran Hjelmesæth ved sykehuset i Vestfold.

Kalorifattig fruktsalat

I jula er det lett å overspise – blant annet på desserter. Vestfold-kokk Morten Kristiansen anbefaler å spise fruktsalaten bar. – Da kommer smaken på hver frukt bedre fram.

Foto: Mathilde Torsøe/NRK

I jula er det uten tvil fort gjort å legge på seg.

– Før har jeg sagt at man bør tenke mest på hva man spiser mellom januar og jul for å unngå vektøkning, men det er nok like viktig å følge med på hva man spiser i jula. Det man legger på seg i jula kan være veldig vanskelig å bli helt kvitt i tida etter, sier Jøran Hjelmesæth, professor og leder for senter for sykelig overvekt ved sykehuset i Vestfold, til NRK.no.

– Nyere vitenskap viser at gjennomsnittspersonen går opp en halv kilo mellom november og januar. Overvektige går opp mer, og det er mye som tyder på at dette er ganske alvorlig, fortsetter han.

Les også:

Morten Kristiansen og Jøran Hjelmeseth

Kokk Morten Kristiansen og professor Jøran Hjelmesæth anbefaler folk å ikke spise større porsjoner enn normalt i jula.

Foto: Mathilde Torsøe/NRK

Kan gå opp to kilo på ett døgn

Ifølge Hjelmeseth kan man gå opp én til to kilo på ett døgn, men han understreker at disse kiloene stort sett består av væske. For å unngå å få i seg for mange kalorier i jula, råder han folk til å følge med på eget matinntak.

– Følg med på hvor mye kalorier maten inneholder, men det viktigste og enkleste er faktisk å følge med på vekta. Gjør du det om morgenen, ser du fort om du har fått i deg for mye.

Hjelmesæth sier at det viktigste ikke er nøyaktig hva man spiser i jula, men hvor mye man spiser.

– Prøv å spise én enkelt porsjon, ikke en dobbel eller tredobbel. Dette bør man begynne å tenke på allerede på første julebord i midten av november, og helt fram til januar. Det er også lurt å tenke på dette senere, sier han.

Les også:

– Spis fruktsalaten bar

Fruktsalat er en slager i jula. Morten Kristiansen, innehaver av Fru Enebær i Tønsberg, anbefaler å spise den uten krem og annet tilbehør.

– Når fruktsalaten er bar, kommer smaken av hver frukt mye mer fram. En kan godt også fremheve smaken med sukker, men ikke for mye. Bruk gjerne stevia, sier han.

Kristiansen råder til å bare bruke de beste råvarene i julas fruktsalat.

– Da blir den ekstra god, og da trenger du heller ikke å spise så mye.

Hjelmesæth understreker at frukt er svært sunt.

– Fruktosen i frukt er ikke farlig i det hele tatt, fordi frukt inneholder så mye nødvendig vann, vitaminer og mineraler. Du bør imidlertid ikke drikke mer enn ett juice-glass om dagen.

Hjelmesæth anbefaler å bytte ut mye av sukkeret i jula med for Stevia og andre søtstoffer.