Hopp til innhold

– Veien er i veien

LARVIK (NRK): En kommunal gangsti er i veien for skjenkebevillinga til Glassmesteren. – Vi kommer litt skeivt ut av det bare, sier daglig leder for Glassmesteren.

Glassmesteren

På denne stien får ikke gjestene gå med alkohol i hånda. De må få en servitør til å ta med ølen, dersom de vil bytte bord på uteserveringen.

Foto: Dina Sofie Espeseth / NRK

Glassmesteren restaurant er et populært sted blant folk med både inneservering og uteservering. Men en nylig utvidelse av uteserveringsområdet har skapt problemer.

Midt i uteserveringen er det en offentlig gangsti, og siden gangveien er et offentlig sted kan ikke kundene frakte alkohol fra den ene siden til det andre.

– Som gjest kan du ikke gå fra den ene plassen til den andre med ølen din, fordi uteserveringen skal være avgrenset, og da kommer veien i veien, forteller daglig leder for Glassmesteren, Torbjørn Aglen.

Alkoholfri gangsti

Torbjørn tar to skritt og måler opp gangstien som skiller uteområdene. Han kommer frem til at den er ca. 1,50 m bred.

Han forteller at de ansatte kan bære alkohol over området, men at kundene kun kan bære over mat og alkoholfri drikke.

– Men sånn som bygget er her, burde vi kanskje se litt gjennom fingrene om gjesten går fra den ene serveringen til den andre. For ofte når du har kamerater som setter seg på den ene siden, så vil du jo gjerne over til dem, sier Torbjørn og ler litt.

Klare regler

Ifølge alkoholloven § 8–9 er det forbudt å drikke eller servere alkohol uten bevilling på gate, torg eller annen offentlig plass.

– Glassmesteren har bevilling og kan servere mat og alkoholholdig drikke, forteller leder for samfunnskontakt i Larvik kommune, Sissel Åsheim.

– Men hvorfor får ikke gjestene ta med en øl over gangveien, når en servitør kan gjøre dette?

– En servitør serverer kun alkoholen, men en kunde kan finne på å ta en slurk av ølen på den offentlige veien. Er det mye folk på uteserveringen kan de bli stående på gangveien og drikke der og det er ikke tillatt og vil anses som et brudd på alkoholloven, forklarer Åsheim.

– Kundene ler

Åsheim forteller at det ifølge alkoholloven, skal det være et klart avgrenset skjenkeområde der det serveres alkohol.

– Nå har ikke jeg sett selve saken, men vi setter ikke reglene for å være vanskelige, men for å overholde alkoholloven, sier Sissel og tilføyer at de utestedene som har servering skal ha områder med tydelig merket avgrensing.

Torbjørn Aglen forteller at hvis de ikke overholder disse reglene, kan de få prikk. Får de flere prikker kan de miste bevillingen.

– For denne meteren har ikke skjenkeområde, sier han og legger til at det ennå ikke er noen kunder som har reagert negativt på dette, men at de har ledd når de ansatte har løpt etter dem for å flytte ølen for dem.