NRK Meny
Normal

– Var redd katten skulle dø

Etter tre dagers ufrivillig opphold i toppen av et tre ble katten reddet av brannvesenet.

Katt reddet fra tre

Pus hadde tilbrakt nær tre døgn 8–10 meter over bakken i en furu på Fossnes i Stokke da brannkonstabel Gunn Hilstan kom til unnsetning.

Foto: Vestfold interkommunale brannvesen

Brannvesenet får ofte henvendelser fra katteeiere som frykter kattene deres ikke skal klare å komme ned fra treet, men rykker sjelden ut på slike oppdrag.

– De fleste katter kommer ned av seg selv når det har gått litt tid, sier Jan Petter Bonde, operatør på Vestviken 110-sentral.

I dag valgte de likevel å gjøre et unntak.

Tre døgn i treet

– Vi fikk en henvendelse fra en nabo av kattens eier på Facebook. Den hadde sittet i toppen av et tre i tre døgn, sier Kenneth Stensrud, utrykningsleder i Tønsberg brannvesen.

Det varme sommerværet gjorde at de valgte å hjelpe til.

– Tre døgn er lenge og i denne varmen fryktet vi katten skulle dø, sier Stensrud.

Dermed tok brannvesenet i Tønsberg turen til Stokke. Ved hjelp av en lift kom brannkonstabel Gunn Hilstan katten til unnsetning.

– Pus var samarbeidsvillig, og pilte rett til matskålen da den var trygt nede på bakken igjen. Alle var fornøyde; både melder, bekymrede naboer og ikke minst katteeieren, sier Arne Sørum som kjørte liften.

Tunfisk som lokkemat

Dersom din katt klatrer opp i et tre og blir værende er rådet fra brannvesenet å la katten få litt tid.

– De fleste katter klarer å komme ned fra et tre på egen hånd, men det nytter ikke å stå under treet å lokke på dem. Sett fram litt tunfisk på bakken så kommer de ned når de blir sultne, sier Bonde.

Men hjelper ikke dette, er det hjelp å få.

– Hvis en katt blir sittende fast i mer enn et døgn bidrar vi gjerne med å få katten ned, men la den først få litt tid til å komme ned selv, sier Bonde.