NRK Meny
Normal

– Vannet kan være livsfarlig

Prøver viser at Akersvannet og Hillestadvannet inneholder store mengder giftige blågrønnalger.

Grønt vann i Akersvannet.

Slik så det ut da forskerne skulle ta prøver av Akersvannet.

Foto: Fylkesmannen i Vestfold

Da det skulle tas rutinemessige prøver av Akersvannet i Stokke og Tønsberg, ble prøvetakerne møtt av en «signalgrønn suppe». Nå har NIVA analysert prøvene, og det viser seg at vannet er fullt av algegifter.

– Blågrønnalgene skiller ut ulike giftstoffer når de er i så store konsentrasjoner. Det var som en grønn spinatsuppe inne langs land, sier seniorrådgiver i Miljø- og samfunnssikkerhetsavdelingen hos Fylkesmannen i Vestfold, Gunnar Kleven.

Advarer

Gunnar Kleven

Gunnar Kleven hos Fylkesmannen sier algene kan være svært farlige.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

Nye prøver ble tatt uken etter, onsdag 26. august. Prøveresultatene viser at det er algegift både i Akersvannet og i Hillestadvannet, som ligger i Holmestrand og Hof. Konsentrasjonen var 3,2 mikrogram per liter i Akersvannet og 11,6 i Hillestadvannet, opplyser Fylkesmannen.

Mattilsynet advarer mot å bade i vannet, og har varslet husdyrholdere om at de må passe på at dyrene ikke drikker det. De advarer også bønder mot å vanne grønnsaker med vannet, fordi giftene da fort kan bli værende på grønnsakene.

– Så store konsentrasjoner som vi observerte kan være direkte livsfarlige dersom man for eksempel sluker vann når man bader. Det er like farlig for dyr, for eksempel hunder, kalver eller storfe som beiter ved vannet.

Glad for enorme nedbørsmengder

Været den siste uken gjør imidlertid at situasjonen i dag trolig er mye bedre enn da prøvene ble tatt.

– De enorme nedbørsmengdene vil bidra til en betydelig fortynning. Spesielt i Hillestadvannet, som har et stort nedbørsfelt, vil fortynningen være kjempestor.

– Hva med Akersvannet?

– Der er jeg mer usikker. Så rådet fra Mattilsynet og helsemyndighetene står ved lag. Det er også et generelt pålegg om at Akersvannet ikke skal brukes til jordvanning hvis det er synlige sterke konsentrasjoner av alger.

Helt grønt vann.

Dersom vannet ser slik ut bør man holde seg unna, sier Gunnar Kleven hos Fylkesmannen.

Foto: Fylkesmannen i Vestfold