– Uhørt at politiet må betale dette

Justisministeren varsler lovendringer etter at politiet måtte kjøpe pass til en utvist rumener.

Anders Andundsen

Anders Anundsen lover en gjennomgang av lovverket rundt utenlandske kriminelle som skal ut av Norge.

Denne uken ble det kjent at en mann fra Romania nektet å betale for passet sitt. 27-åringen soner en dom for grove eldreran i Norge, men skal sone siste delen av dommen i hjemlandet. Dagpengene han mottok i norsk fengsel nektet han å bruke på pass.

Statsråd Anders Anundsen (Frp) varsler nå at justis- og beredskapsdepartementet tar en gjennomgang av lovverket.

– Det er uhørt at politiet må bruke penger på passet til en som skal ut av landet. Vi har satt i gang et arbeid for å se om det er rom for endringer av lovene rundt dette på bakgrunn av dagens oppslag, sier justisministeren til NRK.no.

Anundsen mener norske myndigheter er plassert i en vanskelig situasjon.

– Mange nekter å bidra til utsending, og det koster oss mye ressurser. Dette er kriminelle som ikke har noe i Norge å gjøre.

Vi bør tette hullene som lar domfelte som skal ut av landet unndra seg slike kostnader.

Leder av justiskomitèen, Hadia Tajik (Ap)

Savner myndighet

Politiet ønsker seg en bedre lovgivning for å kunne håndtere motvillige kriminelle som skal sendes ut av landet.

– Poenget er at Kriminalomsorgen ikke har hjemmel til å ta penger fra ham til å betale for hans eget pass, sier leder av krimseksjonen i Vestfold politidistrikt Kjell Johan Abrahamsen.

I denne situasjonen kunne Kriminalomsorgen blitt forhindret i å gjennomføre det Abrahamsen anser som et gode, nemlig en soningsoverføring.

– Derfor valgte vi å betale disse utgiftene, men det er klart at dette virker veldig spesielt for meg.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Hadia Tajik

Tajik vil at utenlandske kriminelle skal bekoste både pass og transport for seg selv dersom de er blitt utvist av Norge.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Må rydde opp

Lederen av justiskomitèen på Stortinget er enig i at dagens lovverk er for svakt. Når noen er blitt dømt og skal ut av landet, mener hun at vedkommende må betale for det selv.

– Her må vi rydde opp, og tette hullene som lar domfelte unndra seg å betale for sin egen utreise, sier Hadia Tajik (Ap), leder av justiskomiteen.

Anundsen forteller at regjeringen hele tiden jobber for å gjøre systemene mer effektive og hensiktsmessige. Både med tanke på utsending etter endt soning, men også soning i utlandet når det lar seg gjøre.

– Nå skal vi ta denne gjennomgangen for å se om vi kan få endret lovverket. Hvordan dette i så fall skal gjøres får vi komme tilbake til så fort dette arbeidet er klart, sier Anundsen.